"Не наш небіжчик!": у Дніпропетровській області зупинили похорон і викликали поліцію
"Не наш небіжчик!": у Дніпропетровській області зупинили похорон і викликали поліцію

"Не наш небіжчик!": у Дніпропетровській області зупинили похорон і викликали поліцію

У Радушному під Кривим Рогом зупинили похоронну процесію. Активісти громади почали вимагати від ритуальної служби дозвіл на поховання. Його не надали, тож на місце викликали поліцію.

Чому склалася така ситуація та про що розповідають місцеві мешканці - розбирався ТСН.ua.

Похоронний скандал

Минулими вихідними, а саме 6 лютого, на старому кладовищі селища Радушне (Криворізький район, зараз Новопільська ОТГ) стався скандал через похорон небіжчика з Кривого Рогу. Про це у соцмережі повідомив громадський активіст Андрій Кургуз. Він розповів, що на місцевому кладовищі помітили "незаконну поховальну процесію".

"Під час огляду був виявлений міський чек на поховання. Дозволу від Новопільської сільської ради не було. Були присутні: староста, заступник голови з питань ЖКП та депутат сільради. Померлий мешканець Кривого Рогу, жодного стосунку до Радушного не мав. Родичам запропонувала поховання ритуальна служба", - розповів активіст.

Він зауважив, що похорон, зважаючи на горе, активісти не зупиняли, але на місце викликали поліцію.  Після цього, ритуальна служба відмовилась продовжувати захоронення, тому було зупинено процесію і небіжчика відвезли у невідомому напрямку.

Штучний дефіцит і тисячі гривень за місце

Те, що небіжчиків з Кривого Рогу хоронять на кладовищах у селах неподалік, стало відомо не так давно. Місцеві почали обурюватися, оскільки землі під цвинтар не виділяють, а отже, за їхніми словами, скоро не буде де ховати "своїх", не те що "чужих".

Як розповідають місцеві жителі, зараз з Кривого Рогу на сільських кладовищах ховають небіжчиків більше, ніж місцевих.

"Нещодавно у нас ховали небіжчика з Кривого Рогу. Працівники ритуальної служби посадку вирубували, місце розчищали, щоб поховати. Похорон після 15 години був, другий за день", - розповіла ТСН.ua жителька села Надеждівка Тетяна.

Вперше у Новопільській ОТГ під Кривим Рогом цю тему підняли 6 січня 2021 року, коли виявилося, що небіжчика з Кривого Рогу поховали на одному з місцевих кладовищ, а дозволу на це сільська рада не давала.

"У Кривому Розі штучно створено дефіцит місць на кладовищах для поховань. Наголошую, штучно. З родичів померлих "збивають" дуже великі кошти за поховання на кладовищах міста. Ритуальні фірми пропонують рідним ховати померлих за певні суми на криворізьких кладовищах, а якщо хочете дешевше, пропонують ховати на території навколишніх сіл. Чим ближче до Кривого Рогу, тим дорожче. На території села поховати виходить майже в 2 рази дешевше, ніж поховати у місті. Тому люди, звісно, погоджуються на це", - розповідає ТСН.uaдепутатка Новопільської сільської ради, жителька Кривого Рогу Ірина Туровська.

Вона зазначає, що могли бути домовленості з приводу поховань на кладовищах сел з попередньою владою без узгоджень, але зараз все змінилося.

"Ми попередили, що будемо фізично не дозволяти ховати небіжчиків на наших кладовищах, бо на території Новопільської громади теж є проблема із землею на кладовищах, її просто немає", - говорить Ірина Туровська.

jalopnik.com

За словами депутатки, за місце на Радушанському кладовищі, рідні померлого, похорон якого мав відбутися 6 лютого, заплатили 9 тисяч гривень.

"Дозволу на це у ритуальної служби не було. Викликали поліцію, але староста сказав: "Ми ж не можемо людям заборонити поховати". І тут сама ритуальна служба відмовилася ховати, бо викликали поліцію. Вони сказали: "Ми даруємо вам яму" і повезли небіжчика в інше місце", - розповідає ТСН.ua депутатка.

Не хотіли скандалити, бо в людей горе

У ритуальній службі, яка безпосередньо обслуговувала скандальний похорон у Радушному, ТСН.ua розповіли, що у Кривому Розі єдиним відкритим кладовищем є "Візирка", але можливий варіант підзахоронення до померлого раніше родича на будь-якому кладовищі. Стосовно вартості місця - тут не відповіли, сказали звертатися до КП "Ритуал СервісПлюс", де, за їхніми словами, "безпосередньо розпоряджаються місцями під могили".

Також у ритуальній службі запевнили, що працюють законно і мають усі дозволи на поховання.

"Нашу процесію завернули незаконно. Ми не захотіли скандалити, бо в людей горе. У нас все офіційно, у нас на той похорон були всі офіційні документи. Після цього вже два похорони на цьому кладовищі відбулися і вже без скандалу", - розповів ТСН.ua працівник ритуальної служби.

У КП "Ритуал Сервіс Плюс" ТСН.ua телефоном розповіли, що підзахоронити небіжчика можна на будь-якому кладовищі, а поховати можна лише на "Візирці" і "Першотравневому".

Небезкоштовні безкоштовні місця

Як розповіла ТСН.uaдепутатка Криворізької міської ради Наталія Шишка, дефіцит з місцем на кладовищах Кривого Рогу є, але місцева влада, за її словами, не хоче цю проблему вирішувати, бо на цьому грунті дефіциту розвинувся "чорний" ринок, на якому дуже дорого правлять за могили.

Існує мінімально необхідний перелік ритуальних послуг. На могили тарифи встановлюються рішенням міськвиконкому. Тільки той суб'єкт  господарювання, який у встановленому чинним законодавством порядку обрахував цю вартість, затвердив через виконком має право реалізовувати могили. У Кривому Розі це може робити тільки КП "Ритуал Сервіс Плюс", яке виконує функції ритуальної служби.

"За рішенням виконкому, могила у Кривому Розі на сьогодні коштує близько 1800 гривень (сюди входить: викопування могили, опускання труни, закопування, формування насипу і одноразове прибирання), а правлять за неї мінімум 5, 10, 20 тощо. Є дефіцит місць і цей дефіцит місць абсолютно влаштовує тих, хто мав би розширювати ці території для захоронення. Вже є цілі кладовища у лісосмугах. Закон гарантує кожному громадянину безкоштовне місце на кладовищі. Це - єдиний шматок землі, який нам безкоштовно гарантується законодавством", - розповідає депутатка.

Вона додає, що коли люди скаржаться на зависокі ціни за могили, то у КП "Ритуал Сервіс Плюс" говорять, що високі суми беруть ритуальні агенства, які надають послуги з поховання.

"Ці суб'єкти господарювання не мають права продавати могили. Вони тільки посередники між людьми, які ховають рідних і між КП "Ритуал Сервіс Плюс". З людей береться 9 тисяч за могилу, в касу КП вноситься 1800, а решта розщеплюється у повітрі", - говорить Наталія Шишка.

За словами депутатки, у Кривому Розі з 2014 року виділяються кошти на будівництво нового кладовища в районі ПнГЗК.

"У міста немає волі, бажання і потреби вводити його в експлуатацію. Якщо його відкриють, люди про нього знатимуть, і "немає місць" уже не пройде, тож не буде на чому заробляти", - говорить Наталія Шишка.

Ціна на поховання у Кривому Розі

З березня 2020 року у Кривому Розі встановили такі ціни на ритуальні послуги.

Так вартість оформлення договору-замовлення на організацію проведення поховання коштує 8 гривень. Ціна оформлення свідоцтва про поховання - 15.

Копання могили (викопування могили у ручний спосіб, опускання труни з тілом померлого в могилу, закопування, формування намогильної насипу і одноразова прибирання території біля могили):

  • під поховання урни розміром 0,8 х 0,8 х 1 м коштує 252 грн;
  • для захоронення дітей розміром 1 х 0,5 х 2 м - 442 грн;
  • поховання дорослих розміром 2 x 1 x 2 м  - 1772 грн;
  • копання могили для поховання дорослих у механізований спосіб розміром 2 x 1 x 2 м на кладовищах - 1010 грн.

Саме  такі суми мають платити криворіжці за поховання своїх рідних. Все що вище - вже незаконно.

Нагадаємо, що у Полтавській області у Кременчуці розгорівся скандал. На міському кладовищі у Крюковському районі до похованої 14 років тому жінки підзахоронили матір колишнього заступника голови облради. 

Автор:
Юлія Шевченко
Источник материала
Поделиться сюжетом