26 апреля, пятница
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Лазарева субота 2021: дата, що можна і не можна робити
Лазарева субота 2021: дата, що можна і не можна робити

Лазарева субота 2021: дата, що можна і не можна робити

Наближається цілий ряд великодніх свят. Серед них — Лазарева субота. Як правильно відзначити цей день, і чому він присвячений. Шукай відповідь в новій статті.

Freepik

Лазарева субота — це християнське свято, яке присвячене одному з чудес, які вчинив Ісус Христос за своє життя.

Коли Лазарева субота у 2021 році

Це свято перехідне, отже — залежить від дня Пасхи. Зазвичай його відзначають на шосту неділю Великого посту, обов’язково в суботу.

В 2021 році Лазарева субота припадає на 24 квітня. Вже на цьому тижні!

Ну, а одразу після Лазаревої суботи настане Вербна неділя — 25 квітня.

Freepik

Що таке Лазарева субота

Звернемо увагу на Біблію, а саме — на діяння Ісуса Христа при житті.

Воскресіння Лазаря описує євангеліст Іоанн. Згідно з його даними праведник, на ім’я Лазар жив в невеликому селищі Віфанії, поруч з Єрусалимом. Він був другом Ісуса Христа, і той часто відвідував його і його сім’ю.

Але за чотири дні до приходу Ісуса в Віфанію Лазар помер від серйозної недуги, і був похований в печері. Дізнавшись про смерть одного, Ісус прийшов до нього на могилу і попросив відвалити камінь від печери. Після того, як його прохання було виконане, Христос сказав:

«Лазар, вийди геть».

І в ту ж мить сталося справжнє диво — померлий Лазар встав і вийшов зі своєї похоронної печери. Незабаром всі вже передавали звістку по всій Юдеї про те, що Ісус Христос переміг смерть. Його всюди зустрічали, як царя, шанували. Але не все було так добре: після цього чуда первосвященики та вирішили, що Ісуса треба знищити.

Ну, а що щодо Лазаря — він прожив ще тридцять років, а також — проповідував слово Боже іншим людям.

Лазарева субота: що можна робити

У Лазареву суботу також ламають гілочки верби, щоб освятити по можливості, в храмі. У народі є приказка: «Святий Лазар за вербою лазить». Освячена верба, за віруваннями християн, володіє магічними властивостями та може зцілити хвороби. Її зберігають удома, за іконами, як і чорну четвергову сіль.

Позаяк Лазарева субота припадає на Великий піст, варто стежити за раціоном. Але послаблення все ж є: можна їсти ікру, рослинну олію, а також — пити червоне вино.

Православні в Лазареву суботу зазвичай йдуть до церкви, але в цьому році через карантин так краще не робити. Проведи цей день вдома, в молитві та попроси Бога про зцілення хвороб — душевних і фізичних. Домашня молитва теж працює, якщо її вимовляти від щирого серця.

Які молитви читають в Лазареву суботу

В молитвах на Лазареву суботу просять Бога допомогти в складних ситуаціях, молять про збереження здоров’я, збереження від передчасної смерті. У цей день молитва, вимовлена ​​від душі, принесе справжні чудеса.

Ось кілька молитов в Лазареву суботу:

  • Загалом воскресіння перш Твого страждання засвідчуючи, з мертвих воскресив Ти Лазаря, Христе Боже. Тому і ми, як діти, тримаючи символи перемоги, Тобі — Переможцю смерті взиваємо: «Осанний в вишніх, благословен, хто йде в ім’я Господнє!»
  • Христос, всім радість, істина, світло, життя світу, воскресіння, на землі живуть з’явився по Своїй благості та став образом воскресіння, всім подаючи Божественне прощення.
Freepik

Молитва перед іконою «Воскресіння Лазаря»

А ще можна помолитися перед іконою «Воскресіння Лазаря», якщо у тебе така є. Віруючі моляться перед цією молитвою, щоб попросити вибачення за свої негідні вчинки, попросити зцілення недуг душі та тіла. Ця ікона захищає від зла, допомагає долати жахливі труднощі.

Ось молитва, яку потрібно вимовляти перед іконою «Воскресіння Лазаря»:

«Господи Ісусе, Спаситель душ наших! Щедроти Твої і милості даруй нам, рабам Твоїм грішним. Ти, воскресивши Лазаря, дарував кожному віру у порятунок і безсмертя, що не відверни погляду свого від благаючих Тебе. Даруй нам зцілення від недуг, що терзають плоть і душу, допоможи не відвернути від віри і не піти по стопах невіруючих в Тебе. Підносимо Тобі молитви праведні та віруємо в Царство Небесне. Амінь»

Що не можна робити в Лазареву суботу:

  • Пишно і голосно відмічати, влаштовувати гучних свят.
  • Займатися домашніми справами.
  • Займатися сільськогосподарськими роботами.
  • Впоминати небіжчиків, ходити на цвинтар і сумувати.
  • Сваритися, бажати зла, битися і кривдити слабких.

Прикмети Лазаревої суботи

У народі є кілька прикмет, які пов’язані з Лазаревої суботою:

  • Якщо в суботу їжаки та змії вибралися з нір — нових холодів більше не буде.
  • Якщо освятити горох і насіння в церкві — він зійде рано і буде хороший урожай.
  • Не можна просити матеріальне в молитвах, інакше Бог розгнівається.
  • Якщо на вербі багато сережок, рік буде радісним і щасливим, а врожай — великим.

Мнение редакции может не совпадать с мнением автора статьи.



Слава Савельева

Автор







Источник материала
Поделиться сюжетом