Словник справжнього кавомана, або найпопулярніші кавові напої і особливості їх приготування
Словник справжнього кавомана, або найпопулярніші кавові напої і особливості їх приготування

Словник справжнього кавомана, або найпопулярніші кавові напої і особливості їх приготування

Недільний ранок у Львові не може не розпочинатися з філіжанки улюбленого кавового напою.

Зрештою, уже не тільки й Львові, кавовий тренд, або, як зараз модно говорити, кав’ярні третьої хвилі, перетворили традицію пити каву в цілу культуру.

Відповідно й кількість сортів та способів приготування кави росте з кожним днем.

Розібратися в них нам допоможе Торгова Марка Кава Старого Львова.

На даний час існує велике різноманіття кавових напоїв, від еспресо до колд брю.

Тому, зайшовши в кав’ярню і побачивши незнайому назву, щоб не осоромитись, зараз ми розберемось які різновиди кавових напоїв бувають і як вони готуються.

Еспресо – в перекладі з італійської означає «зварений під пресом», що і описує процес приготування цього напою.

Еспресо готується в кавовому апараті під високим тиском гарячої води, температура якої не перевищує 95℃.

Цей кавовий напій характеризується середньою міцністю.

Подають в невеличких чашках об’ємом 30-35 мл.

Рекомендовано споживати невеликими ковтками не пізніше, ніж через хвилину, після приготування.

Кава еспресо.

Фільтр-каву готують у крапельній кавоварці і подають у кухлях об’ємом 200-220 мл.

Для приготування цього напою використовують зерна середнього і грубого помолу.

Кава по-турецьки – готують в турці або джезві на піску або відкритому вогні використовуючи зерна дуже дрібного помолу.

Можливе додавання спецій, що надає кавовому напою насичений пряний аромат.

Традиційно подають каву по-турецьки в низьких чашках зі склянкою води.

Американо – це популярний різновид еспресо, розбавлений більшою кількістю води.

Для приготування американо використовують 120 мл рідини.

Лунго – для приготування цього різновиду есперсо використовують 60 мл води і зерна грубого помолу.

Характерною ознакою лунго є підвищений вміст кофеїну і гірчинка кавового напою.

Допіо, або як ще називають подвійне еспресо.

Це є класичний кавовий напій еспресо в подвійній порції.

Ристрето – насичена версія еспресо з малим вмістом кофеїну.

Готується цей кавовий напій в таких пропорціях: 7 грам кави дрібного помолу і 25 мл води.

Капучино – це рівні пропорції еспресо, збитого молока і ніжної молочної пінки.

Якщо для приготування капучино використати прозору чашку то буде видно три шари.

Кава лате.

Лате – це еспресо, яке заливається гарячим або холодним вспіненим молоком.

Співвідношння інгредієнтів (еспресо, молоко, молочна пінка) – 1:2:1 відповідно.

Макіато – це еспресо з невеликою кількістю молока.

На смак макіато м’якший, в порівнянні з капучино.

Готується цей кавовий напій додаванням еспресо зверху до молока та збитої пінки.

В багатьох кафе його подають в пропорціях 1:1 (кава – молоко).

Мокачино – це класичне лате в поєднанні з гарячим шоколадом.

В різних кафе готують цей напій в різних пропорціях і він може мати різний смак.

В об’ємах це виглядає наступним чином: еспресо -50 мл, гарячий шоколад – 50 мл, молоко – 100 мл, вершки і шоколадна посипка для декору.

Кон-панна – еспресо з додаванням збитих вершків.

Така кава виглядає досить привабливо та апетитно і готується досить просто.

Зверху можна прикрасити шоколадною посипкою, вафельними трубочками чи іншими цікавими солодощами.

Кава Кон-панна.

Флет-уайт – кавовий напій, приготовлений з подвійного еспресо і збитого молока.

Для приготування флей-уайт необхідно взяти 60 мл еспресо та приблизно 120 мл збитого молока.

Пінка на цього кавовому напої повинна бути рівною в рівень з краями чашки.

Раф – кавовий коктейль з добавлянням еспресо, збитих вершків та ванільного сиропа.

На його основі був створений медовий раф – замість ванільного сиропу додається мед.

Глясе – це охолоджене еспресо або американо в поєднанні з кулькою морозива.

Афогато – це класичне морозиво, яке заливається стандартною порцією еспресо.

Кава Афогато.

Колд брю – це кавовий напій, який створюється в результаті настоювання кавових зерен у холодній воді.

В кожного з нас є свій улюблений рецепт кави, але часом буває спонтанне бажання поекспериментувати.

В цей момент може знадобитися такий словничок.

а загалом – всім смачного і гарного недільного дня.

Роман МЕТЕЛЬСЬКИЙ.

Источник материала
loader