26 апреля, пятница
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Київська консерваторія хоче зберегти в назві ім’я Чайковського. Які є аргументи «за» та «проти»?
Київська консерваторія хоче зберегти в назві ім’я Чайковського. Які є аргументи «за» та «проти»?

Київська консерваторія хоче зберегти в назві ім’я Чайковського. Які є аргументи «за» та «проти»?

Вітаємо вас на «Хмарочосі»! Ми пишемо про розвиток міст вже 7 років та 328 днів. За цей час ми опублікували вже 17689 новин та статей і продовжуємо це робити щодня. Підтримайте нас щомісячним внеском! За ціною лише однієї поїздки у таксі, ви сприятимете незалежній роботі редакції і допоможете робити Київ місцем для гідного життя, а діяльність влади – прозорішою.

Читайте нас в Telegram, Twitter та Instagram
Фото: knmau.com.ua

Київська консерваторія хоче зберегти у своїй назві ім’я російського композитора Петра Чайковського. З таким проханням вчена рада Національної музичної академії звернулася до керівництва України.

На думку народного артиста України Юрія Рибчинського, воювати між собою можуть уряди та армії, але не культури. Адже «Чайковський, як і Шекспір, як і Жанна д’Арк, як і Христос, не належить одному конкретному народу, він належить усьому світу».

Оперний співак, народний артист Анатолій Кочерга також наголосив на важливості доводити всьому світу приналежність Чайковського до України.

Колектив закладу просить владу підтримати всі заходи для «повернення Україні композитора з українським корінням, для захисту його спадщини від використання її агресором як інструменту руйнації української сутності».

На думку музичної критикині Любові Морозової, Чайковський уже давно перетворився на культурну зброю, яка, помножена на газ, нафту і гроші, робить «русский мир» привабливим в очах європейців.

«Так, вони теж були жертвами, але нині вони – зброя. І це та зброя, яка легко може бути використана проти нас. Переконати в тому, що Чайковський – український композитор, ми зараз не зможемо ані світ, ані самих себе. А напівтонів воєнний час не визнає. Тому дискутувати сьогодні за допомогою слів чи мистецтва на предмет культурної приналежності Чайковського або Прокоф’єва означає зайвий раз порушувати питання близьких і, перепрошую, «братських» відносин наших народів. А це частина російського наративу», – вважає експертка.

Чайковський народився та помер на території сьогоднішньої РФ, але жив він не лише там. Значна частина його творчості пов’язана з Україною. Протягом трьох десятиліть він щороку по кілька місяців відпочивав в українських містах, де написав близька 40 творів.

«Суспільне» писало, що відпочивав Чайковський в Україні у своїх друзів та родичів. По батьківській лінії його рід походить від козаків Чайок. Прапрадід композитора Федір Опанасович Чайка  був із-під Полтави, служив у Миргородському полку Війська Запорозького. Його син Петро (дід композитора) народився на Полтавщині і змінив прізвище на Чайковський, коли навчався у Києво-Могилянській академії.

В Україні проходить активна кампанія щодо дерусифікації. Зокрема, у Києві триває голосування за нові назви вулиць в застосунку «Київ Цифровий».

Источник материала
Поделиться сюжетом