«Напрочуд ароматний та соковитий апельсиновий пиріг просто створений для того, аби наповнити ваш дім затишком та щастям. Завдяки цедрі у тісті та просоченню цукровим апельсиновим сиропом пиріг виходить м’яким, з насиченим цитрусовим смаком. А глазур з білого шоколаду робить пиріг ідеальним для святкування ваших особливих подій», — додає Євген Клопотенко.
Поради з приготування апельсинового пирога
Соковитий апельсиновий пиріг не потребуватиме від вас забагато зусиль. Особливо, якщо ви будете використовувати для замішування тіста кухонний комбайн чи міксер. Хороше тісто можна зробити й за допомогою віничка, але в цьому випадку може знадобитися трохи більше часу.
Коли будете натирати апельсинову цедру, слідкуйте, аби біла частина не потрапляла у тісто. Вона може надати готовому пирогу зайвої гірчинки.
Час випікання апельсинового пирога може варіюватися в залежності від особливостей вашої духовки та товщини шару пирога.
Як приготувати апельсиновий пиріг
Інгредієнти:
Для тіста:
4 яйця
220 г цукру
250 г борошна
150 мл вершків 33% жирності
75 г вершкового масла (+25 г для змащення форми)
1 ч. л. розпушувача
цедра одного апельсина
1 дрібка солі
Для сиропу для просочення пирога:
сік одного апельсина
50 г цукру
Для прикрашання:
100 г білого шоколаду
2 ст. л. соняшникової олії
Апельсиновий пиріг: покроковий рецепт
Заздалегідь розігрійте духовку до температури 180 градусів. Вбийте у миску 4 яйця, додайте 220 г цукру й дрібку солі. Збийте до пишної маси у комбайні чи за допомогою віничка.
Влийте у миску 150 мл вершків жирністю 33%. Ретельно помийте апельсин та натріть цедру до тіста на тертці з маленькими отворами. Продовжуйте збивати на низьких оборотах міксера чи віничком.
Всипте у миску з сумішшю 250 г борошна та 1 ч. л. розпушувача. Ретельно перемішайте за допомогою силіконової лопатки.
У невеличкій каструлі розтопіть 75 г вершкового масла. Дайте трохи охолонути та додайте у тісто. Ще раз добре перемішайте до однорідності.
Форму для випікання змастіть 25 г вершкового масла. Рівномірно заповніть форму тістом. Поставте випікатися у розігріту до 180 градусів духовку на 40 хвилин.
Тим часом приготуйте сироп для просочення пирога. Вичавіть у каструлю сік апельсина, з якого ми знімали цедру. Додайте 50 г цукру, доведіть до кипіння, щоб цукор розтанув. Дайте охолонути.
Готовий пиріг дістаньте з духовки. Дайте трохи остигнути, не виймаючи з форми. Зробіть проколи дерев’яною шпажкою та залийте сиропом. Залиште пиріг до повного вистигання. Охолоджений пиріг дістаньте з форми та викладіть на велику тарілку для подачі.
У вогнетривку миску викладіть 100 г білого шоколаду, поламавши його на невеличкі шматочки. Встановіть миску на парову баню, влийте 2 ст. л. соняшникової олії. Прогрівайте до повного об’єднання мас. Змастіть пиріг шоколадною глазур’ю.