“Розлита” кава у 100 разів покращила роботу напівпровідників
“Розлита” кава у 100 разів покращила роботу напівпровідників

“Розлита” кава у 100 разів покращила роботу напівпровідників

Чи доводилося вам, під час роботи за клавіатурою, вилити на неї філіжанку кави? Особисто мені доводилося неодноразово.

Часто це закінчувалося заміною клавіатури.

Але, в Японії все не так, розлита кава стала причиною великого кроку на шляху технічного прогресу.

Сьогодні з нашим незмінним партнером Торговою Маркою Кава Старого Львова розкажемо вам про малодосліджену суперсилу кави.

Фізики з Японії з’ясували, що один із компонентів кави покращує роботу напівпровідників для електронних пристроїв.

Подробиці дослідження опублікував сайт Інституту передових промислових наук і технологій.

Японські фахівці нанесли тонкий шар кавової кислоти на золотий електрод, вживлений в органічний напівпровідник, використавши процес під назвою вакуумне осадження — нанесення матеріалу молекула за молекулою за тиску набагато нижчий, ніж атмосферний.

Унаслідок частки кави спонтанним способом розмістилися на електроді, спростили переміщення електричного заряду та прискорили струм у 100 разів.

Схожий ефект кавова кислота демонструвала при взаємодії з електродами зі срібла, міді, заліза, оксиду кремнію та оксиду індій-олова.

“Ми з’ясували, що тонкоплівковий шар кавової кислоти діє як універсальний шар модифікації електрода”, — зазначили дослідники.

— “Оскільки розроблена технологія модифікації електродів може застосовуватися незалежно від типу підкладки, вона застосовна до електродів органічних напівпровідникових приладів у цілому.

Навіть якщо ми використовуємо молекули, що повсюдно зустрічаються в рослинах, можна керувати інтерфейсами, які покращують характеристики органічних напівпровідників так само, як і звичайні матеріали”.

Недостатньо розлити звичайну каву на електронний чіп, щоб збільшити швидкодію домашнього комп’ютера, проте автори дослідження вважають своє відкриття проривом і запевняють, що воно може отримати практичне застосування.

Наприклад, учені пропонують розробити пристрої з урахуванням органічних напівпровідників із матеріалів, отриманих із біологічних речовин.

Наразі вже існують пристрої з органічних напівпровідників, наприклад, світлодіоди OLED і сонячні елементи.

Вони відрізняються гнучкістю та дешевизною, проте збільшують кількість електронних відходів.

Кавову кислоту можна видобувати з рослин і використовувати замість нестабільних хімікатів під час виробництва електроніки, які забруднюють довкілля, особливо воду.

Наталка РАДИКОВА.

Пов’язано.

Источник материала
loader