«Гранола — це смачний сніданок, який можна один раз зробити, покласти в скляні банки, які герметично закриваються, та радувати себе й близьких смачною стравою. Як правило, гранолу готують із вівсянки. Останню запікають із вершковим маслом, медом і горіхами. Я ж вирішив приготувати гранолу з кукурудзяної крупи. Скажу чесно, вийшло дуже смачно. Можна поєднувати з йогуртом, молоком і ряжанкою.
Також хочу поділитися порадами приготування граноли, щоб ця страва у вас вийшла з першого разу», — розповідає Євген Клопотенко.
Як приготувати гранолу
• База для приготування граноли — це крупа, наприклад, вівсяна або кукурудзяна. Якщо готуєте з першої, то вибирайте ту, яка вариться мінімум 20 хвилин, а не швидкого приготування. І це повинні бути пластівці, а не подрібнена вівсянка. Кукурудзяну крупу необхідно вибрати чисту, щоб в упаковці не було сторонніх вкраплень.
• Як правило, у гранолу додають мед і він повинен покрити крупу повністю. Якщо не знаєте, як це зробити, то просто розведіть мед невеликою кількістю води, або ж скористайтеся моїм способом – додайте воду, вершки і цукор, а мед потім в готову страву.
• У гранолу можна додати будь-які горіхи, сухофрукти, шматочки кокоса, сушені ягоди, какао, шоколад і рисові пластівці.
Як приготувати гранолу з кукурудзяної крупи з йогуртом
Інгредієнти:
150 г кукурудзяної крупи Екстра або Поленти
60 г цукру
120 мл вершків 33%
60 мл води
1-2 ст. л. меду (для подачі)
50 г волоських горіхів
400 мл йогурту (або кефіру)
1 дрібка солі
Рецепт граноли з кукурудзяної крупи: покроковий рецепт
Попередньо розігрійте духовку до 180 градусів. Візьміть 180 г кукурудзяної крупи, просушіть на сухій пательні на маленькому вогні з дрібкою солі при постійному помішуванні протягом 2-4 хвилин.
Додайте 60 г цукру та трохи перемішайте. Не збільшуйте вогонь, інакше цукор пригорить.
Спостерігайте, як цукор почне підтоплюватися та перетворюватися в коричневу карамель.
Потроху помішуйте суміш лопаткою, щоб карамель не підгоріла, інакше гранола буде гірчити. Дочекайтеся, коли крупа з цукром почне збиратися в невеликі карамельні грудочки.
Потім відразу ж введіть 120 мл вершків і 60 мл води.
Не припиняйте помішувати вміст пательні, щоб отримати однорідну масу.
Дочекайтеся, коли маса стане повністю однорідною.
Перекладіть вологу масу на деко, застелене пергаментом, і розподіліть рівномірним шаром товщиною 1,5-2 мм. Поставте деко в духовку з температурою 180 градусів на 20-25 хвилин. Готовій гранолі дайте час для охолодження і застигання. Потім поламайте невеликими «осколками» зі стороною 2-3 см. Цю масу за бажанням можна скласти в скляну банку та зберігати герметично закритою, щоб волога не потрапляла всередину.
Для формування страви спочатку в тарілку вилийте 400 мл йогурту або кефіру.
Потім зверху викладіть шматочки кукурудзяної граноли. Посипте 50 г цілого або трохи подрібненого волоського горіха.
Полийте зверху 1-2 ст. л. меду або кленового сиропу. Надзвичайно корисний і смачний сніданок готовий.