«Картопляний гратен — це дуже давня французька страва, що дійшла до нас майже в первозданному вигляді. Однак тепер гратеном називають не тільки картопляний варіант, а й будь-яку іншу запіканку з овочів із молочним або вершковим соусом. Мені прийшла ідея приготувати українську версію цієї страви — гратен із гарбуза із соусом Бешамель. Повинен вам сказати, що це вийшло напрочуд смачно. Bon appétit!», — каже Євген Клопотенко.
Інгредієнти:
500 г гарбуза
50 г твердого сиру (грюєр, пармезан)
до смаку сіль
Соус Бешамель:
500 мл молока
50 г цибулі
30 г вершкового масла
30 г борошна
1 лавровий лист
3 горошини чорного перцю
1 щіпка мускатного горіха (меленого)
2 щіпки солі
Гратен з гарбуза: покроковий рецепт
Приготуйте соус Бешамель. У невелику каструльку налийте молоко, додайте цибулю та спеції, доведіть до кипіння і варіть на маленькому вогні 2 хвилини. Зніміть з вогню та вийміть цибулю, лавровий лист та горошини перцю. В іншій каструльці розтопіть вершкове масло на середньому вогні та обсмажте на ньому борошно до золотистого відтінку. Зменште вогонь, влийте молоко та варіть на маленькому вогні протягом 2-3 хвилин, доки він не почне густіти.
Духовку розігрійте до 180 градусів. Гарбуз почистьте і наріжте тонкими слайсами. Трохи посоліть і викладіть тонким шаром у форму для запікання і зверху полийте невеликою кількістю соусу Бешамель.
Продовжуйте пошарово викладати шматочки гарбуза, рясно поливаючи їх соусом. Коли заповніть всю форму, сформуйте верхній шар із соусу та посипте тертим пармезаном. Запікайте у духовці 25 хвилин. Готувати — це просто!