13 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
У Києві відкриється виставка картин, що поєднують вірменську абетку та петриківський розпис
У Києві відкриється виставка картин, що поєднують вірменську абетку та петриківський розпис

У Києві відкриється виставка картин, що поєднують вірменську абетку та петриківський розпис

У Будинку митрополита Національного заповідника «Софія Київська» 29 квітня відкриється виставка авторських творів української художниці Марини Саркісян «Птахопис та хачкари в обіймах петриківського розпису».

Про це повідомила пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики, передає Укрінформ.

«29 квітня в Будинку митрополита Національного заповідника «Софія Київська» відкриється персональна виставка авторських творів української художниці Марини Саркісян «ПТАХОПИС та ХАЧКАРИ в обіймах петриківського розпису», – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що для широкого загалу виставка буде доступна з 30 квітня

У МКІП поінформували, що у роботах представлені дві нематеріальні культурні спадщини ЮНЕСКО: вірменські хачкари (різьблені кам’яні стели), а також український петриківський розпис. Вірменська писемність також внесена до ЮНЕСКО.

Для художниці петриківський розпис – це українська душа, яка зливається з вірменським корінням її роду, а хачкари – це символ і серце Вірменії.

Марина Саркісян – українська художниця вірменського походження. Майстер декоративно-прикладного мистецтва, членкиня Національної спілки майстрів народного мистецтва України та Спілки дизайнерів України. Викладачка образотворчого й декоративно-прикладного мистецтва та каліграфії в Академії мистецтва краси м. Києва. Володарка багатьох дипломів та нагород, зокрема ювілейного знака-ордену Велика Україна «25 років незалежності» За вагомий внесок культурної і мистецької діяльності в розбудові України.

Читайте також: На Київщині відкрили виставкукартин херсонських художників, які пережили окупацію

Працює в різних жанрах, але перевагу віддає декоративному петриківському розпису, втілюючи його на різноманітних матеріалах: папері, дереві, склі, тканині, розписує інтер’єри.

Художниця має кілька серій картин – «Берегиня», «Натюрморти в петриківському обрамленні» «Вірменські Хачкари у петриківському розписі», «Рутенія в обіймах петриківського розпису».

Як повідомляв Укрінформ, Музей історії міста Києва презентував виставковий проєкт «Японія. Очима та серцем», присвячений унікальній природі, культурі та дивовижним людям цієї країни.

Фото: oktv.ua



Источник материала
Поделиться сюжетом