13 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
У Львові панно, яке затулили банером, таки демонтують, а перелік цінних мозаїк переглянуть
У Львові панно, яке затулили банером, таки демонтують, а перелік цінних мозаїк переглянуть

У Львові панно, яке затулили банером, таки демонтують, а перелік цінних мозаїк переглянуть

Мозаїчне панно, розміщене на проспекті Чорновола 59 у Львові, таки знімуть із фасаду попри наявність у списку цінних історичних мозаїк. Водночас твір збережуть, повідомляє пресслужба міськради.

Панно зі смальти на будинку побуту «Ювілейний» було створено у 1980-х роках за ескізом львівського художника Євгена Безніска. Завершували роботу монументалісти Богдан Сойка (торік у Львові було знищено його мозаїку), Микола Кристопчук, Богдан Сорока, Микола Андрущенко.

Мозаїка зображає «дружбу українського і російського народів». З неї демонтували фрагмент із зображенням серпа і молота. Попри це Інститут нацпам’яті у 2020 році пропонував прибрати твір із публічного простору. На це у міськраді відповідали, що панно вже «декомунізоване». Нещодавно мозаїку завісили банером.

25 квітня долю панно обговорила новостворена робоча групи з питань збереження мозаїк. До неї увійшли художники, історики, мистецтвознавці та депутати. Більшість проголосували за демонтаж мозаїки та перенесення її до музею — радше за все це буде «Територія терору».

Процес підготовки до демонтажу технологічно непростий і займе час, протягом якого, — як вважають у міськраді, — радянське зображення не мають бачити перехожі. Тому до моменту демонтажу мозаїка мусить бути прикрита банером.

Сам будинок готують до реконструкції. Отримані фірмою «Вест-грант» містобудівні умови передбачали збереження мозаїки на фасаді. Однак після рішення міськради проєкт відкоригують.

Зазначається, що робоча група проаналізує перелік цінних мозаїк Львова та підготує висновки щодо цінності кожного твору. За цими висновками, у перелік вноситимуть зміни.

  • #Львів
  • #Мозаїка
  • #Монументальне мистецтво

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Источник материала
Поделиться сюжетом