Як пройти випробування зрадою і залишитись разом
Як пройти випробування зрадою і залишитись разом

Як пройти випробування зрадою і залишитись разом

Ексклюзивно для ELLE.UA членкиня Української спілки психотерапевтів та сертифікована спеціалістка європейського рівня, експертка в системному сімейному підході Світлана Левчук розповіла, що робити із відносинами після зради.

Зрада — це спільний біль, який двоє людей відчувають і проживають по-різному. Її мотиви не завжди прості й однозначні. Існує безліч факторів, що штовхають людей на цей крок: нереалізованість або внутрішній дисбаланс (як спосіб самоствердитися) або втеча від дійсності та життєвих труднощів у поєднанні з проблемами у романтичних стосунках. 

Кадр з фільму «Ціна зради»

Навіть найміцніші пари не застраховані від цього. І мова йде не про фатальну втрату кохання, а про буденну невірність, що виникає зненацька, ніби під впливом невидимих сил. Роки любові та відданості, спільних цінностей можуть змінитися відчуттям самотності, жалю, образи, жагою уваги тощо. 

Зрада може бути сигналом або про термінову необхідність приділити увагу партнеру, або стає провісником загибелі відносин. Чи можна пробачити? Однозначної відповіді на це питання не існує. Кожна ситуація унікальна, як і реакції та можливі наслідки. Якщо партнер не кається, не обіцяє виправитися і повідомляє, що не любить, це свідчить про те, що ваші подружні стосунки закінчилися. У такому разі найкращим рішенням буде подати на розлучення або запропонувати його, й фактично вважати себе вільним.

Як пройти випробування зрадою і залишитись разом?

Після того, як ви дізналися про зраду, не вдавайтесь до самозвинувачень, важливо пам’ятати, що винен той хто зрадив. Часто жінки після першого шоку та обурення починають вмовляти партнера залишитись, просять вибачення за те, що не приділяли йому достатньо уваги, багато вимагали, нервували та т.д. Коли ви заспокоїтесь, то можете відчути зневагу до себе за те, що ваша реакція була більш принизливою, ніж сама зрада. 

Багато хто думає, що від зради найбільше страждає почуття довіри, єдності, безпеки, але найболючіший удар від зради людина отримує по самоповазі. Саме її відновлення має стати першочерговим завданням. Коли ви повернете собі відчуття сили та гідності, біль від зради відступить. Натомість принизлива поведінка лише посилить його.

Кадр з фільму «Шанувальник»

Першим кроком до відновлення після зради має стати усвідомлення того, що ви страждаєте від знецінення, зневаги та приниження з боку значущої для вас людини. 

Це викликає обурення, злість, бажання розійтися, страх самотності. Звідси й з`являється жахлива думка вхопитися за будь-яку соломинку, навіть ціною самоповаги.

Щоб зберегти свою гідність, першою реакцією на зраду має бути не «Я так і знав!» або «Всі чоловіки такі...», а здивування. Це покаже, що ви не очікували такого вчинку від партнера. Здивування може бути лаконічним: «Як ти міг?», або й без слів.

Далі важливо дистанціюватися. Якщо можливо, піти з дому. Якщо ж ні — припинити спілкування, не обговорювати ситуацію, не ініціювати з`ясування стосунків. Нехай партнер бачить, що ви обмірковуєте події та готові до ще більшого дистанціювання, якщо він не спробує виправити ситуацію.

Якщо партнер просить пробачення і хоче все повернути, не кидайтеся на це, як на останній шанс. Поважайте себе, відмовтеся, обіцяйте подумати, виразити сумнів, що це можливо. Інакше ваша гідність буде втрачена. Пробачити можна, але не поспішайте зближатися.

Пам`ятайте: не звинувачуйте себе, здивуйтесь, дистанціюйтесь і не поспішайте.

Як поводитися тому, хто зрадив?

Зрада — це глибока рана для стосунків, але іноді її можна загоїти. Якщо ви зрадили, важливо розуміти, як ваші дії вплинули на партнера, і що ви можете зробити, щоб виправити ситуацію.

  1. По-перше, не перекладати відповідальність на партнера. Зрада — це ваш вибір, і вам нести за нього відповідальність. Не звинувачуйте партнера у своїй поведінці.
  2. По-друге, усіма доступними методами демонструйте свою повагу. Зрада — це удар по гідності партнера, і тепер ви маєте допомогти її відновити.

Кадр з фільму «Королева сердець»

Як відновити довіру

  1. Підкресліть цінність партнера. Дайте йому зрозуміти, що він/вона для вас значить набагато більше, ніж суперник/суперниця.
  2. Поясніть ситуацію. Розкажіть, як все сталося, але не виправдовуйте себе.
  3. Висловіть щире каяття. Покажіть партнеру, що ви усвідомлюєте свою помилку і глибоко шкодуєте про неї.
  4. Можна казати «вона у всьому поступається тобі, але вона проявила до мене потяг, і я поступився, а тепер жалкую», «у мене був стрес, вона проявила ініціативу, і я піддався спокусі». 
  5. У разі, якщо партнер не бажає вас чути та бачити, монотонно стверджуючи, що ви йому не потрібні — дистанціюйтеся та дайте час подумати. Відновлюючи самоповагу коханої людини, не потрібно забувати та про свою, бо якщо вас не хочуть пробачати, значить, не люблять. 
  6. Наступний етап — відновлення довіри у стосунках. Це тривалий процес, що вимагає часу, та зусиль. Винуватець має погодитись зробити реальні кроки: відмовитись від спілкування із суперником, показати останнє переписування, де категорично обривається зв`язок, дати паролі та тимчасово надати контроль. В цьому випадку пару можна буде відновити. Контроль має бути не довго, він потрібен перші місяці для відновлення довіри.

«Ваш перший шлюб завершився. Чи хочете ви разом брати другий шлюб?». На це питання пара має дати відповідь, коли буде готова жити далі, разом, після зради.

Якщо вам складно проходити цей шлях самотужки та ви відчуваєте потребу в пораді та консультації психолога, ви можете звернутись по безплатну та конфіденційну допомогу до проєкту Mental Help. Глобальний договір ООН в Україні запустив його, щоб підтримати українців у складні часи. 

Mental Help — це онлайн-платформа, створена для надання безплатної та конфіденційної психологічної допомоги й підтримки українців у період війни. Ініціатива об’єднує 15 спеціалістів, які протягом 2023 року надали допомогу вже понад двом тисячам українців з усіх регіонів, провівши 14 140 консультацій.


Источник материала
Поделиться сюжетом