«Тарілку» на Либідській збережуть, але будівлі поруч реконструюють у ТРЦ
«Тарілку» на Либідській збережуть, але будівлі поруч реконструюють у ТРЦ

«Тарілку» на Либідській збережуть, але будівлі поруч реконструюють у ТРЦ

Памʼятка архітектури «Літаюча тарілка» біля Либідської площі у Києві буде збережена поряд з майбутнім ТРЦ. Водночас Державна інспекція архітектури та містобудування видала дозвіл на реконструкцію прилеглих нежитлових будівель, які стануть частиною торгівельного центру.

Автентичний вигляд пам’ятки повністю збережуть без зміни головного фасаду, композиційної об’ємності форм, планувальної схеми та функціонального призначення кінолекційної зали. Наразі в будівлі проводяться ремонтно-реставраційні роботи.

У 2022 році забудовник ТОВ «Проспект», який зводить ТРЦ Ocean Mall у безпосередній близькості до пам’ятки, вже звертався у ДІАМ щодо отримання дозволу на проведення робіт. Але тоді йому відмовили через відсутність погодження від органу з охорони культурної спадщини, зауваження щодо зміни геометричних розмірів фундаменту тощо.

Згодом всі недоліки було усунуто, замовник отримав необхідні погодження та повторно звернувся за дозволом у ДІАМ. Цього разу інспектори його видали. Згідно з проєктом декілька будівель, які розташовані впритул до «Літаючої тарілки» та не належать до об’єктів культурної спадщини, повинні реконструювати й об’єднати в один ансамбль. Він стане частиною нового ТРЦ.

Будівлю Інституту науково-технічної експертизи та інформації з концертною залою у вигляді «літаючої тарілки» було збудовано 1971 року за проєктом архітекторів Флоріана Юр’єва і Льва Новикова. Споруда представляє другу хвилю радянського модернізму.

«Літаюча тарілка» була предметом кількарічних баталій між активістами та девелопером. Флоріан Юрʼєв разом з активістами намагався відстояти свій витвір, оскільки забудовник хотів інтегрувати модерністську споруду в ТРЦ.

У 2020 році експертна рада Мінкульту внесла «Літаючу тарілку» на Либідській площі до реєстру пам’яток архітектури та монументального мистецтва. Цей статус повинен допомогти захистити будівлю від забудовників.

  • #Київ
  • #Тарілка на Либідській
  • #ТРЦ

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Источник материала
Поделиться сюжетом