У Києві оцифрували фасад садиби Терещенка ХІХ століття
У Києві оцифрували фасад садиби Терещенка ХІХ століття

У Києві оцифрували фасад садиби Терещенка ХІХ століття

Громадська організація «Україна Інкогніта» оцифрувала фасад садиби Терещенків. Активісти завершили тільки перший етап запланованих робіт.

Ініціатива відбувається у межах проєкту створення цифрових копій об’єктів культурної спадщини Києва, за підтримки Департаменту охорони культурної спадщини КМДА. Усі роботи проводяться коштом громадської організації.

Садиба Терещенків, яка знаходиться на бульварі Шевченка, 34, збудована у 1874 році в неоготичному стилі. Протягом 39 років тут мешкала відома родина підприємців Терещенків, хоча будівля була зведена не на їхнє замовлення. Будинок має статус пам’ятки архітектури місцевого значення.

Садиба є цінною для української історії, адже понад 100 років тому тут розташовувалося Міністерство шляхів сполучення Української Народної Республіки, а у листопаді 1918 року – було створено Директорію УНР.

У 2023 році Верховний Суд повернув будинок Терещенків громаді Києва. Адже раніше, у 2004 році, місто оголосило конкурс потенційних інвесторів для садиби. Переможцем обрали «Укрнафту», яка у 2007 році уклала інвестиційний договір з реконструкції та реставрації пам’ятки архітектури.  Але згодом була укладена додаткова угода про можливість набуття інвестором права власності на будівлю.

Тоді садибу передали приватному товариству «Центрелеватормлинбуд», з умовою обов’язкового проведення реставрації. Проте з того часу будівля перебувала у занедбаному стані, що могло призвести до її повного руйнування. У 2021 році прокуратура звернулася до суду з вимогою передати будівлю назад у комунальну власність.

  • #3D
  • #історична будівля
  • #Київ

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Источник материала
Поделиться сюжетом