У замку в Кам'янці-Подільському відкрили виставку «Азов - Янголи Маріуполя»
У замку в Кам'янці-Подільському відкрили виставку «Азов - Янголи Маріуполя»

У замку в Кам'янці-Подільському відкрили виставку «Азов - Янголи Маріуполя»

У приміщенні Старого замку Кам'янець-Подільського державного історичного музею-заповідника відкрили виставку «Азов - Янголи Маріуполя».

Про це Укрінформу повідомили в Кам'янець-Подільській міській раді.

Відкриття у замку Кам’янця-Подільського виставки «Азов-Янголи Маріуполя» / Фото: Ростислав Будзан

Зазначається, що автором виставки є Віра Литвиненко — мама бійця «Азову» Владислава Литвиненка з позивним «Вектор». Він був радіотелеграфістом групи розвідки спеціального призначення. 23 березня 2022 року загинув від артилерійського обстрілу поблизу драмтеатру в Маріуполі під час виконання бойового завдання.

В експозиції - понад 200 інформаційних дощок, на яких містяться світлини, біографії та нагороди за мужність кожного з полеглих захисників і захисниць Маріуполя. Наймолодшому з них було 18 років, найстаршому - 63.

«Це історії неймовірних хлопців та дівчат, їхньої жертовності, зрілості та патріотизму. І водночас — історії страждань матерів, дружин, дітей полеглих захисників, для яких, здається, відкрився ще один вид земних тортур, запроваджений біснуватим сусідом. Мета виставки — розповісти кожному українцю про цих героїчних людей, яким довелось вести бій в умовах повної ізоляції без можливості евакуювати цивільне населення», - прокоментував міський голова Михайло Посітко.

Читайте також: У Київській ОВА відкрилася виставка «Нацспротив. Війна очима добровольців»

Організували виставку громадська організація родин загиблих захисників України «Серце Назовні» та державний історичний музей-заповідник. Кам'янець-Подільський став 13-м містом, де експонують виставку, присвячену азовцям. Вона працюватиме з 1 травня по 31 серпня.

Як повідомлялось, у Хмельницькому відкрили виставку про зруйнований музей Маріуполя.



Источник материала
Поделиться сюжетом