/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F207%2Fbf0f0655cc148eac612c08a117aeeac0.jpg)
Як у Львові майже сто років тому радили готувати каву
Сьогодні знову, гортаючи давню періодику у пошуках кавової недільної цікавинки, знайшов цікавий допис про те, як у Львові майже сто років рекомендували готувати добру каву. Разом з незмінним партнером Торговою Маркою Кава Старого Львова, хочу поділитися своєю газетною знахідкою.
Ця розкішна стаття була надрукований в в газеті “Народна справа” від 21 лютого1932 року. Для збереження атмосферності залишаю текст без змін і правок.
Куховарські поради. Добра кава
На 4 горнятка доброї кави треба змолоти 3 дека доброї, зернистої кави. Її всипається до чистої посуди, в якій нічого більше не вариться, тільки каву. На неї вливається кипячої чистої води і мішається через 5 до 10 мінут на боці кухні, аби натягнула добре сили. Пізніше цідиться через чисте цідилко і мішається з молоком та сметаною.
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F207%2F36795ef367a2f3efd13e34f8002b75db.jpg)
Замість правдивої зернистої кави можна ужити меленого спаленого на блясі жита або ячменю. Ще ліпше, як перед тим жито або ячмінь намочиться і тримається через кілька днів в теплі, або зачало кільчити та тоді пражиться на кухні. Це є так звана солодова кава.
Кава зі збіжжа не має такого приємного запаху, як правдива кава, але за це вона дуже здорова. Бо правдива кава шкодить здоровлю, особливо на серце.
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F207%2F2890cbe97dc3687bd6309a4b523a1dd2.jpg)
До кави додає ще дехто цикорії, або паленої жолуді, лубіну чи навіть гороху. На шклянку кави треба розтерти одно зерно праженого гороху, жолуди або лубіну.
Не впевнений що зараз ми б дослухалися до цих порад, але перейнятися кавою атмосферою старого Львова нам таки вдалося.
Роман МЕТЕЛЬСЬКИЙ
Джерело:
- Куховарські поради. Добра кава // Народна справа. – 1932. – 21 лютого (Ч. 178). – С. 8.
