19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
9 найцікавіших фактів про бал Інституту костюма Met Gala
9 найцікавіших фактів про бал Інституту костюма Met Gala

9 найцікавіших фактів про бал Інституту костюма Met Gala

«Золотий глобус», «Ґреммі» та «Оскар» у світі моди — усе це можна сказати про Met Gala. Після щорічних церемоній вручення престижних нагород саме бал Інституту костюма музею Метрополітен є тією подією, на яку ми з нетерпінням чекаємо і звертаємо всі свої погляди. І хоч офіційна частина Met Gala досі залишається в секреті, червона доріжка заходу відкриває для глядачів в усьому світі найоригінальніші та подеколи найхимерніші образи знаменитостей, які вони готують протягом кількох місяців.

Напередодні цьогорічного Met Gala, що відбудеться вже за кілька годин, ми зібрали найцікавіші факти, які вам варто знати про захід. 

Перший Met Gala

Вперше Met Gala відбувся в грудні 1948 року, і найгламурнішим заходом серед знаменитостей він став не одразу. Спочатку модна публіцистка Елеонор Ламберт задумала Met Gala як благодійний захід із лотереєю і світською вечерею, метою якого був збір коштів для Інституту костюма музею Метрополітен. Однак уже тоді подію охрестили головною вечіркою року. 

Елеонор Ламберт, 1963

На перший Met Gala гості могли потрапити всього за $50, і в цю суму входили й квиток на вечірку, і оренда вбрання, яке зірки мали змогу обрати з колекції Інституту костюма. Тоді тематика та точна дата заходу не були чітко визначеними, і лише за кілька десятиліть бал постав у тому вигляді, у якому ми знаємо його й тепер.

Найгламурніша подія року

На головну подію модної індустрії Met Gala перетворився у 1970-х, коли спеціальним консультантом Інституту костюма стала редакторка Діана Вріланд. Після роботи в глянці у 1972–1989 роках вона спрямувала все своє натхнення та креативні ідеї для створення виставок. Так, щороку почали відбирати й окремі теми для балу та дрескод для учасників. У 1976–1977 роках на гала-вечір завітала Джеккі Кеннеді, і з того часу звичайна благодійна вечеря трансформувалася в розкішний бал, на який мріють потрапити чимало знаменитостей.

Жаклін Кеннеді, 1977

Після Діани Вріланд естафету перейняли Пет Баклі та, згодом, Анна Вінтур, яка й дотепер залишається головною організаторкою заходу. Вона щорічно з 1995 року складає список гостей і керує подією. За часів Вінтур вечірка значно зросла в масштабах, і учасниками Met Gala стали відомі діячі культури, спорту, політики та бізнесу. 

Анна Вінтур, 2022

Місце та час проведення балу

У перші кілька десятиліть Met Gala проходив у різних локаціях Нью-Йорку: Центральному парку, готелі Waldorf Astoria та просторі Rainbow Room у Rockefeller Center. Згодом традиційним місцем проведення заходу став музей Метрополітен. 

Met Gala 1948 проводили в грудні, і точно визначеного часу для цієї події не було. Однак вже згодом заходу присвятили перший понеділок травня, тож тепер традиційно бал проходить саме в ці дати. 

Діана Вріланд та Ів Сен-Лоран, 1983

Що відбувається на заході

Здебільшого про те, що відбувається на самому Met Gala, заборонено розголошувати. Однак відомо, що захід поділений на дві частини: коктейльну та офіційну. Під час першої зірки проходять червоною доріжкою, демонструючи свої образи, а також оглядають експонати виставки. Згодом відбувається офіційна вечеря, на якій гостей заходу запрошують скуштувати різноманітні страви та послухати виступи артистів. Щодо їжі, то тут теж не все так просто. Анна Вінтур представила чимало вимог, які стосуються страв. Наприклад, у їжі не повинно бути таких продуктів, як петрушки, цибулі й часнику. Також заборонено подавати брускети, адже ними можна ненароком забруднити власне вбрання. А втім, переважно мало хто торкається їжі під час Met Gala, адже вся увага зосереджена на костюмах, виставці, спілкуванні та виступах знаменитостей. 

Діана Росс і Воррен Бітті, 1981

Квитки на бал

Якщо раніше, як ми вже згадували, всі охочі могли придбати квиток на вечірку всього за $50, то тепер зірки потрапляють на бал лише за запрошенням. Попередньо списки гостей складає Анна Вінтур, визначаючи, хто зі знаменитостей цього року зможе відвідати Met Gala. Без запрошення квитки коштують від $35 000 до $275 000, залежно від того, чи потрібен вам столик. Однак інколи Анна Вінтур сама запрошує молодих перспективних дизайнерів, щоб продемонструвати світові нові таланти. 

Утім якщо захід закритий для відвідування, на виставку можна завітати будь-коли після відкриття й упродовж того часу, поки вона буде представлена в музеї.

Принцеса Діана, 1996

Список гостей та їхнє розміщення

Щороку кількість гостей на балі складає близько 600-700 осіб. Організатори спеціально слідкують, щоб число запрошених не перевищувало 800, адже, попри масштабність, на Met Gala намагаються зберігати інтимну камерну атмосферу. Конкретні імена тримають в таємниці до останнього, аж поки не стартує захід. Список настільки засекречений, що навіть самі учасники вечірки можуть не знати, хто саме буде присутнім крім них.

Кейт Мосс і Келвін Кляйн, 1995

Організатори заходу приділяють багато уваги розсаджуванню гостей, щоб поруч сиділи ті зірки, які ладнають між собою та можуть мати спільні теми для обговорення. 

Заборона соцмереж

Пам’ятаєте показ бренду The Row, на якому заборонили використання телефонів? Так от, подібні правила Met Gala практикує вже давно. Усе це створено для того, щоб не порушувати магію заходу та не показувати широкому загалу те, що ж відбувається всередині після червоної доріжки. Такі правила стосуються будь-яких світлин у соцмережах, і особливо селфі. Однак порушення на балі все ж були. У 2017-му Мережею почала ширитися фотографія в дзеркалі ванної кімнати Met Gala. На ній можна було помітити Кайлі Дженнер, Кім Кардаш’ян, Брі Ларсон та ще близько дюжини голлівудських знаменитостей. 

Теми балу

Тематика балу та його дрескод залежать від теми виставки Інституту костюма. Почасти вони віддають шану легендарним фігурам у фешн-індустрії або ж окремим епохам, які мали значний вплив на моду. Так, минулого року Met Gala був присвячений особистості Карла Лагерфельда, тож чимало знаменитостей прийшли на захід у культових дизайнах модельєра або вбранні, що так чи інакше асоціювалося з ним. А найпершою темою, що започаткувала традицію, була «Світ Balenciaga» (1973).

Енн Гетевей, 2023

За кілька десятиліть цікавих тем назбиралося чимало, ось декілька тих, які найбільше запам’яталися світовій спільноті:

1974 — «Романтичний і гламурний голлівудський дизайн»  

1983 — «Ів Сен-Лоран: 25 років у дизайні»

1995 — «Висока мода»

1996 — «Крістіан Діор»

2001 — «Жаклін Кеннеді: роки Білого дому»

2007 — «Пуаре: король моди» 

2009 — «Модель як муза: втілення моди»  

2015 — «Китай: у Задзеркаллі»  

2018 — «Небесні тіла: мода та католицька уява»

2021 — «В Америці: модний лексикон»  

Благодійність

Met Gala — це не просто про дивовижні образи на червоній доріжці. Як і в перші роки існування, захід має на меті зібрати кошти для функціонування Інституту костюма музею Метрополітен. Наразі це єдине джерело фінансування установи.

Бейонсе, 2015

Met Gala 2024

Зовсім скоро, вночі з 6-го на 7 травня, ми знову віртуально перенесемося до музею Метрополітен, щоб поспостерігати за знаменитостями, які відвідали захід. Нагадуємо, що тематикою цьогорічного Met Gala стала «Сплячі красуні: пробудження моди». Через це й відповідний дрескод — The Garden of Time («Сади часу»), що відсилає до оповідання Дж. Г. Балларда 1962 року. Співголовами Анни Вінтур на Met Gala 2024 стали Зендея, Bad Bunny, Дженніфер Лопес і Кріс Хемсворт. 


Источник материала
Поделиться сюжетом