19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Контроль, воєнізація і зросійщення: як росіяни промивають мозок українським дітям на окупованих територіях
Контроль, воєнізація і зросійщення: як росіяни промивають мозок українським дітям на окупованих територіях

Контроль, воєнізація і зросійщення: як росіяни промивають мозок українським дітям на окупованих територіях

“Дітей вивозять за місто, вдягають у воєнну форму, дають їм роль ‒ наприклад, оператора БПЛА, сапера чи десантника і проводять “воєнно-патріотичні ігри”. Але ж ви розумієте, що це фактично підготовка дітей на окупованих територіях до участі у бойових діях”, ‒ розповідає Станіслав Захаревич, голова окупованої громади у Запорізькій області.

Росіяни на окупованих територіях придушують активну проукраїнську молодь, жорстко контролюють школярів та просувають свою пропаганду через організацію “Движение первых”, що копіює піонерський рух у Радянському союзі. Відбувається це зранку до ночі: в школі молоді промивають мізки вчителі, а весь вільний час займають куратори “Движения первых”. Розповідаємо про це.

Окупація і полон

Станіслав Захаревич ‒ голова Софіївської сільської військової адміністрації Бердянського району Запорізької області. Ця громада була окупована у перші дні повномасштабного вторгнення. Станіслав залишався жити у громаді та допомагати місцевим аж поки не потрапив у полон росіян 25 квітня 2022 року.

Окупанти кинули його в карцер та змушували піти на колаборацію. В тій же в’язниці разом зі Станіславом сиділо багато цивільних полонених, і зокрема ‒ три підлітки віком 16-17 років.

“Окупанти сказали, що вони нібито вкрали автомобіль, але це були липові звинувачення. З першого дня окупації росіяни роблять усе, щоб знищити потенційний спротив серед молоді. Зі мною в карцері сиділи хлопці з міста Бердянськ, я не знаю нічого про їхню подальшу долю після виходу з в’язниці”, ‒ згадує Захаревич.

Це не поодинокий випадок ‒ в селі Софіївка, де раніше жив Станіслав, хтось зняв будівлі захопленої сільської ради радянський прапор і спалив його. В цьому росіяни звинуватили трьох підлітків 15 та 16 років. “Їх схопили, вивезли до Приморського районного відділку поліції і проводили з ними “виховну роботу””, ‒ розповів Захаревич. А у 2023 році в уже згаданому Бердянську окупанти вбили двох підлітків і назвали їх “проукраїнськими терористами”.

Станіслава відпустили після 34 днів полону, але згодом росіяни продовжили переслідувати його. Чоловік згодом переховувався та врешті зміг вибратись з окупованих територій та почав допомагати жителям своєї громади із Запоріжжя. Тепер Захаревич допомагає переселенцям у цьому місті та підтримує зв’язок з громадою під окупацією, зокрема з батьками дітей, що залишились там жити.

Контроль у школах

В кінці літа 2022 року росіяни поставили собі показову ціль ‒ запустити “освітній процес” на окупованих територіях. Але фактично окупанти використовують школи не для освіти дітей, а для “перевиховання” українців ‒ розповсюдження своєї пропаганди та промивки мізків українським школярам.

Тому росіяни почали схиляти освітян до колаборації. В Софіївській громаді ця місія провалилась.

“В деяких школах працювати за “російською програмою” погоджувались 1-2 вчителя, тож відкритись для школярів з першого вересня їм не вдалось. Тоді вони почали використовували більш жорсткі методи до батьків і вчителів, а також залучили до роботи всіляких непрофесійних кадрів, серед яких були 17-річні підлітки, які випустились зі шкіл у травні 2022 року”, ‒ розповідає Станіслав.

Так окупантам вдалось відкрити три школи у жовтні і ще дві ‒ у листопаді.

Учнів до шкіл набирали за допомогою примусу. Якщо батьки не віддавали дітей на навчання, до них навідувались окупанти і починали погрожувати. Тут варто зазначити, що діти на окупованих територіях не залишаються без освіти, якщо ігнорують російську школу. Українські вчителі проводять для них уроки онлайн. І цього дуже бояться окупанти.

Детально про те, як росіяни захоплюють школи, схиляють освітян до колаборації і як вчителі херсонської школи організували підпільне викладання української програми під час окупації ми писали тут.

Або завтра ваша дитина йде до школи, або ми забираємо у вас дітей і вивозимо вас до лінії розмежування.

“Це відбувалось так: до батьків додому прибувають представники окупаційної влади, які ставлять батькам ультиматум ‒ або завтра ваша дитина йде до школи, або ми забираємо у вас дітей і вивозимо на Василівку біля лінії розмежування, а ви йдете звідти пішки до України через зону бойових дій.

Росіяни дійсно практикували депортації людей і навіть знімали на відео, як вони начебто пішки йшли в бік України. Але ці люди до України дуже часто не доходять ‒ їх або забирають назад на окуповану територію у карцери, або розстрілюють. Зрозуміло що у батьків після такої “пропозиції” жодного вибору немає”, ‒ говорить голова окупованої громади.

А в самих школах дітлахів замість навчання чекає такий рівень контролю, що нагадує в’язницю. Окупанти ставлять у школи так звану “цивільну воєнізовану охорону” ‒ у кожному навчальному закладі постійно присутні від двох до п’яти людей з автоматами.

На вході та під час навчання в учнів перевіряють рюкзаки, а також забирають телефони. В деяких школах дозволяють залишити смартфон, але вимагають його вимкнути, а також школярам забороняють знімати фото чи відео всередині школи. Навіть тишком це зробити неможливо, адже окупанти з автоматами перевіряють переписки, контакти та галерею в телефоні.

А на уроках вчителі просувають прокремлівську пропаганду і залякують дітей.

Вчитель сказав учням початкових класів, що якщо туди повернеться українська армія, то їх усіх вб’ють за те, що вони ходили в російську школу.

“Дітей змушують співати російський гімн, закликають дивитись російські новини, розповідають, яка російська влада хороша, а українці ‒ це нацисти. Пропаганда проводиться не тільки на уроках історії, географії і російської мови, де це б принаймні було б логічним, а і на заняттях математики і біології. Один педагог учням початкових класів сказав, що якщо туди повернеться українська армія, то їх усіх вб’ють за те, що вони ходили в російську школу”, ‒ розповідає Захаревич.

Назад в СРСР

Щоб в юних українців не було навіть часу думати про Україну і все те зло, яке росіяни вчинили проти їхнього народу, окупанти намагаються займати увесь вільний час школярів. Спеціально під цю ціль росіяни у вересні 2022 року створили “Движение первых” ‒ копію піонерського руху в СРСР.

Ось як описує себе цей рух на сайті: “Движение Первых” ‒ це сотні унікальних програм виховання і становлення особистості, активного і відповідального молодіжного суспільства, для якого важливі повага до традицій і культур народів Росії, історична тяглість та причетність до долі країни, в якій головною цінністю була, є і буде ‒ родина”.

Але по факту ‒ це просто ще одна можливість російської влади промивати мізки дітям по всій країні та на окупованих територіях України.

Станіслав Захаревич розповів, що дітей на окупованих територіях змушують вступати до цього руху також під примусом, хоча заявлено, що це добровільна організація. З форумів та повідомлень російських журналістів виявилось, що і в російських школах діти повинні вступати до цього “Движенія” обов'язково ‒ вчителі змушують школярів реєструватись на спеціальному порталі руху та присилати їм для підтвердження скріншот про успішну реєстрацію. Тим, хто цього не зробить, говорять, що адміністрація школи “зробить [про них] висновки”.

На окупованих територіях не розмінюються на дрібниці ‒ там не просять, а змушують дітей реєструватись у “Движении” прямо на уроках, а деякі педагоги сказали батькам, що їхні діти мусять доєднатися до руху, якщо хочуть уникнути “великих проблем”. Про це нам розповіли жителі окупованих територій, з якими вдалось поговорити на умовах анонімності (це жителі різних громад у різних областях України, окупованих у 2022 році). А до батьків незареєстрованих у русі дітей, за словами Захаревича, приходять органи опіки окупаційних влад і обіцяють забрати батьківські права.

Одна з наших співрозмовниць з окупованої території розповіла, що навіть не знала про те, що її дітей примусили вступити в цю організацію і усвідомила це вже після нашого звернення.

Всередині руху

Зареєстрованих дітей додають у Viber-чат з куратором. Той дає їм завдання ‒ зібратись на суботник, організувати катання на велосипедах чи візуалізувати свої мрії разом з однокласниками на плакаті.

“В більшості шкіл цими групами керують вчителі або заступники директора, але в окремих закладах є невідомі куратори. Дітям в одній з таких шкіл розповідали, що це якийсь дядічка з Бердянська. Хто це насправді, невідомо, але в мене є припущення, що це можуть бути навіть представники російських спецслужб”, ‒ говорить Станіслав Захаревич.

Під час виконання цих завдань, школярі збираються разом і їм продовжують розповідати про велич Росії. На одній із зустрічей школярі створювали колаж зі своїх спогадів і планів на майбутнє. Чомусь прямо посеред ватману там є фотографія російського диктатора і воєнного злочинця Володимира Путіна, а поряд з ним ‒ фотографія Чебурашки у військовій формі ‒ цей мультиплікаційний персонаж чомусь став фетишем у нинішнього російського режиму.

Інші завдання ще більш очевидно спрямовані на “перевиховання” і воєнізацію української молоді. Наприклад, “Движение” організовує зустрічі з “героями СВО”, змушує дітей прямо на шкільних уроках писати листи солдатам окупаційних військ та брати участь у російському победобєсії.

Також “Движение” організовує аналог радянської гри “Зарница” ‒ “Зарница 2.0”. Учасників руху вивозять за місто, одягають у військову форму, роздають ролі і проводять так звану “воєнно-патріотичну гру”. Діти випробовують на собі ролі російського солдата: тренуються управляти дронами та стріляти.

“Це фактично підготовка дітей до участі в бойових діях, ви ж розумієте. Школярам вибирають військово-облікову спеціальність і вони протягом певного часу тренуються по ній. Але й цього недостатньо ‒ окупанти напряму оголосили, що будуть навчати дітей управляти БПЛА безпосередньо у школах”, ‒ говорить Захаревич.

Жителі окупованих територій, з якими нам вдалось поспілкуватись, розповіли, що вони намагаються уникати участі своїх дітей у завданнях “Движения” і говорять, що активні там, найчастіше, діти проросійськи налаштованого населення. Наші співрозмовники поділились, що вдома з дітьми спілкуються про Україну та спонукають їх вивчати українську мову та історію. Однак, школа робить усе, щоб зламати дітей, говорить одна жителька.

На жаль, десь ця пропаганда спрацьовує. Інша жителька одної з окупованих громад розповіла нам, що після окупації у 2022 році пропаганда сильно вплинула на її дитину-підлітка, втім жінка не може нічого з цим вдіяти, аби не зіпсувати стосунки з дитиною остаточно.

19 мільярдів

“Движение первых” щедро спонсорує російська влада. Річний бюджет організації, за словами голови правління Григорія Гурова, у 2023 році склав 19 млрд рублів ‒ це 206 млн доларів. Частину цих коштів росіяни використовують для заохочення молоді активної участі в їхніх завданнях. Осередки руху, створені в кожній школі, змагаються між собою, а переможцям обіцяють гроші чи безкоштовні поїздки в табори. Іноді такі поїздки відбуваються без відома батьків.

“Це було не в нашій громаді, а в інших селах на окупованих територіях ‒ одного разу діти не повернулись зі школи додому. Батьки дуже злякались, а потім дізнались, що окупанти повезли їх в дитячий табір в Крим. Але батьки не можуть висловлювати своє невдоволення в такій ситуації, бо бояться озброєних росіян”, ‒ говорить Захаревич.

Цей рух у тимчасово окупованій частині Запорізької области курує колаборантка Альона Трокай. До окупації Альона не мала досвіду роботи з публічним сектором та молодіжними організаціями, зате знала, як робити шугаринг-депіляцію, співати у національному ансамблі та брати участь в телешоу “Міняю жінку”. А також під час повномасштабного вторгнення Трокай почала співпрацювати з окупантами, вмовила свого свекра коригувати ракетні удари по Запоріжжю, а її чоловік доєднався до армії РФ.

Ми намагались зв'язатись з Трокай, щоб отримати коментар, але її номер був недоступний.

Источник материала
Поделиться сюжетом