19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Майже половина українців щоденно страждає від болю в спині, – дослідження Helsi
Майже половина українців щоденно страждає від болю в спині, – дослідження Helsi

Майже половина українців щоденно страждає від болю в спині, – дослідження Helsi

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 286 днів. За цей час ми опублікували 23549 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
Підтримати | Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Автор колонки:

Ірина Приходько

Контент-менеджерка медичної інформаційної системи Helsi

Постійна напруга в умовах сьогодення та сильний стрес, провокує загострення захворювань у цивільного населення. Медична інформаційна система Helsi, у межах місяця здоров’я спини, вирішила дослідити, які проблеми хребта мають українці. До опитування долучились респонденти від 18 до 65 років. Серед них, майже 45% –  щоденно страждають від болю у спині, а 43% – стикаються із цим час від часу. 

Причини тому різні. Найпопулярніша – сидяча робота протягом більшої частини дня за комп’ютером без спеціально обладнаного робочого місця (53,9%). Майже 35% відповіли, що їх спина страждає через малорухомий спосіб життя без занять спортом. А за фізичну роботу з регулярним підняттям тягарів, проголосувало 30% людей. Також українці виділяють серед причин хребтового болю тривалі поїздки автобусом, інтенсивні спортивні навантаження. 

Які відділи хребта найбільше турбують українців? 

На першому місті біль у попереку. Його відчувають майже 70%. Друге – займає шийно-комірна зона. Третє посідає грудний відділ. Він турбує респондентів найменше. Але як правило, біль у спині є станом, який лише сигналізує про системні зміни в хребті.

А чи звертаються до лікарів? 

Динаміка “вражаюча”. 28,3% приходили на прийом до невролога, 7% до сімейного лікаря, майже 15% до масажиста чи реабілітолога. Однак, продовжують ігнорувати відвідування лікаря  – 22,4% українців. Майже 21% з них планує звертатися до медзакладу в майбутньому. Але це не точно. 

Серед тих, хто дійшов до лікаря, було діагностовано три найпопулярніші хвороби хребта: міжхребцеві грижі, остеопороз та сколіоз. 

Чим лікують спину? 

Розповсюдженим методом лікування вважається прийом знеболюючих та протизапальних препаратів (48%). Також популярність мають спеціальні вправи або йога (34,8%). Третє місце за популярністю серед методів лікування спини – фізіотерапія або масаж. Ними користуються 30%. Однак, продовжує не робити нічого 22,5 % українців. 

Для підтримки здоров’я хребта важлива профілактика. Однак, через брак часу, саме таку причину називає 40% респондентів, вони цією профілактикою не займаються. Хоча, є і свідомі українці, які розуміють важливість хорошого стану опорно-рухового апарату та регулярно займаються стретчингом, пілатесом і йогою. 

Зараз дуже багато людей працює в офісах і головною небезпекою для хребта є малорухомий спосіб життя. Медична система Helsi зробила все можливе, щоб українці перестали страждати від болю у хребті. Протягом місяця у своєму акаунті в застосунку кожен знайде приємні знижки для своєї спини: МРТ, аналізи, консультації ортопедів. А також ознайомитись з інформацією, як за Програмою медичних гарантій лікувати спину безплатно. Найголовніше, що команда розробила функціонал з покроковими тренуваннями для спини, який підійде як новачкам, так і професіоналам. ”, – говорить СЕО Helsi Євген Донець. 

Потрібно пам’ятати, що здорова спина це комплексний підхід. І якщо ви тривалий час помічаєте червоні прапорці, а саме: 

  • біль у спині, який триває більше ніж 6 тижнів;
  • нещодавні травми хребта;
  • вогнищева неврологічна симптоматика;
  • біль, який продовжується вночі;
  • є обмеження рухливості; 

тоді точно настав час звернутись до лікаря. І пам’ятайте, що займатись самолікуванням небезпечно!

    Цей матеріал є авторською колонкою та може не збігатись з позицією редакції

    Источник материала
    Поделиться сюжетом