19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
«Мирні люди» та «Місія 200» — фільми, які відкриють і завершать 21 Docudays UA
«Мирні люди» та «Місія 200» — фільми, які відкриють і завершать 21 Docudays UA

«Мирні люди» та «Місія 200» — фільми, які відкриють і завершать 21 Docudays UA

Відкриє Docudays UA-2024 стрічка «Мирні люди» Оксани Карпович. Завершить фестивальні покази — «Місія 200» Володимира Сидька.

В основі фільму «Мирні люди» — перехоплення телефонних розмов російських військових із їхніми родинами. Фрагмент за фрагментом голоси росіян розкривають світові очі не тільки на хід так званої «спецоперації», а й на процес морального розпаду її виконавців.

«…Це історія дегуманізації, що починається не на війні, а в Росії, в їхньому суспільстві через пропаганду»,

— розповідає про свій фільм Оксана Карпович.

Стрічка протиставляє голоси загарбників, їхніх матерів і дружин «новому нормальному» життю українців та їхнім зворушливим жестам опору насиллю. «Мирні люди» — унікальний кінематографічний досвід та історичний документ, який піднімає питання про природу російського імперіалізму, роль пропаганди у вторгненні та колективну відповідальність росіян.

Прем’єра стрічки відбулася на 74-му Берлінському кінофестивалі, де «Мирні люди» (Intercepted) отримав дві спеціальні відзнаки в конкурсній програмі Forum, викликав великий міжнародний резонанс і був запрошений до програм багатьох провідних кінофорумів світу. 

Другим фестивалем, де покажуть фільм «Мирні люди» в Україні стане Миколайчук OPEN у Чернівцях (15-23 червня). В український прокат стрічка вийде 29 серпня 2024 року.

«Місія 200» тримає увагу глядачів/-ок до останньої секунди. Головна героїня фільму Тетяна Потоцька після початку великого вторгнення призупинила діяльність свого туристичного бізнесу, за власні кошти придбала рефрижератор і почала перевозити тіла загиблих військових. Мов міфологічний Харон, вона, долаючи тисячі кілометрів без зупинок і сну, перевозить тих, хто відправляється в останню подорож «на щиті».

«Особисто для мене цей фільм важливий тим, що він дає можливість розповісти світові про те, яке страшне горе несе війна, і що жодна країна світу не застрахована від такої трагедії, яка відбувається в Україні»,

 — зазначає режисер стрічки Володимир Сидько

«Мирні люди» та «Місія 200» увійшли також в основну тематичну програму 21 Docudays UA «10 років триденної війни, яка триває три сторіччя»

Источник материала
Поделиться сюжетом