19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Всі причини видалити ТікТок прямо зараз
Всі причини видалити ТікТок прямо зараз

Всі причини видалити ТікТок прямо зараз

TikTok, популярна соцмережа, що захопила світ ще за часів карантину, шкідлива. І про це серйозно починають говорити експерти та звичайні користувачі, а ряд країн забанили його або суттєво обмежили. У новій статті ми поговоримо, чому потрібно видалити ТікТок прямо зараз.

Які країни заборонили або обмежили ТікТок

У той час як США все йде до заборони ТікТоку, ряд країн у світі відмовились від нього повністю, або заборонили використовувати додаток на робочих телефонах. Ось повний перелік від А до Я:

  • Афганістан. ТікТок заборонений терористичною організацією талібан з 2022 року, оскільки контент платформи, цитата: «не відповідає ісламським законам».
  • Австралія. З квітня 2023 року додаток заборонено використовувати на пристроях, що належать уряду. Міністерство внутрішніх справ Австралії висловили занепокоєння через проблеми безпеки. Окрім цього Генеральний прокурор заявив, що готується заборона додатка, як тільки це буде можливо.
  • Бельгія. З березня 2023 року ТікТок заборонили на робочих телефонах урядовців. Ось як це прокоментував Александр Де Кроо, прем’єр-міністр Бельгії: «ТікТок — це китайська компанія, яка наразі має повноваження співпрацювати з китайськими спецслужбами».
  • Великобританія. З березня 2023 року британським урядовцям не можна використовувати ТікТок на робочих пристроях.
  • Данія. З березня 2023 року Міністерство оборони Данії заборонило співробітникам завантажувати додаток на робочі пристрої, а тим, у кого він встановлений наказано видалити якомога швидше.
  • Індія. З 2020 року в Індії введена загальнонаціональна заборона на ТікТок та 58 інших китайських додатків «за участь у діяльності, що завдає шкоди суверенітету та цілісності Індії». Поки що Індія — це найбільша країна, яка наклала заборону на додаток на такому високому рівні.
  • Канада. ТікТок заборонений на державних мобільних пристроях з лютого 2023 року через «неприйнятний рівень ризику для конфіденційності та безпеки».
  • Непал. З листопада 2023 року ТікТок заборонений у Непалі через порушення соціальної гармонії. Міністр зв’язку та інформаційних технологій Рекха Шарма заявив, що додаток поширює шкідливий вміст.
  • Нідерланди. З січня 2023 року діє непряма заборона чиновникам використовувати ТікТок.
  • Нова Зеландія. З березня 2023 року парламент Нової Зеландії оголосив про заборону ТікТоку на пристроях персоналу урядових організацій.
  • Норвегія. З березня 2023 року ТікТок був заборонений на урядових пристроях парламентом. Але при цьому урядовцям можна його використовувати в особистих цілях, але тільки на особистих пристроях.
  • Сомалі. З серпня 2023 року ТікТок був заборонений у всій країні, оскільки уряд Сомалі помітив, що терористичні групи використовують ТікТок та Телеграм, щоб поширювати дезінформацію серед громадськості.
  • США. Все дуже складно, але якщо коротко, то 14 березня 2024 року Палата представників прийняла законопроєкт, який може заборонити ТікТок, якщо китайська компанія ByteDance не відмовиться від програми. У квітні цей законопроєкт ще раз ухвалили, а потім направили до Сенату. Схоже, що ТікТок заборонить наш головний стратегічний партнер також. Окрім цього державним службовцям не можна мати ТікТок на своїх робочих пристроях.
  • Тайвань. У грудні 2022 року Тайвань заборонив своїм держслужбовцям використовувати будь-яке програмне забезпечення китайського виробництва.

То чому ж в Україні ТікТок досі присутній при тому, що це одне з головних джерел російських ІПСО? Питання лишається відкритим, але більшість українських експертів з кібербезпеки радять видалити додаток з телефона або хоча б скоротити його використання до мінімуму на день.

Чому ТікТок шкідливий: як для тебе, так і для твоєї дитини

Поговорімо тепер про шкоду ТікТоку для якості життя та психіки. Бо поговорити там є про що.

Шкода ТікТоку:

  • Погана конфіденційність. ТікТок збирає безліч даних, включно з історією вебперегляду, геодані та ідентифікатори пристроїв. Якось забагато для додатка зі смішнявками.
  • Думскроллінг. Він притаманний будь-яким соцмережам, що мають стрічку новин. Можна піти в Тамблер, просто поскролити стрічку, і зникнути з життя на години три. Але у випадку з ТікТоком, ми маємо справу з короткими відео. Нічого робити не треба, просто дивись відео та гортай далі. Тому ТікТок жере наш час просто безбожно.
  • Негативний вплив. ТікТок поширює культуру надмірного споживання, нездорові стандарти краси та впливає на нашу самооцінку так само як і стрічка в Інстаграмі з відполірованими красивими й успішними людьми. Окрім цього можна піддатись впливу негативних ідей. Наприклад — російське ІПСО, якого в ТікТоку повно. Всі ці мами хрущі й просто російська ботня, яка за допомогою ШІ генерить анонімний контент про те, яка навколо зрада, множаться у ТікТоку, як бактерії під обідцем унітаза.
  • Ризик для психічного здоров’я. Звісно ж, надмірне використання будь-яких соціальних мереж, в тому числі й ТікТоку, призводить до проблем з психікою: депресії, тривоги, самотності, токсичне порівняння себе з іншими та страх втратити можливості.
  • Вразлива система безпеки. ТікТок неодноразово стикався з критикою через уразливість системи безпеки, через які облікові засоби компроментуються, а особисті дані користувачів зливаються в Інтернет.
  • Неприйнятний вміст для дітей. Дитина в ТікТоку не застрахована ніяк від неприйнятного чи шкідливого матеріалу. Від відео з відверто сексуальним характером до буквально відеороликів, де малоосвічені люди рекомендують пити проносне щодня, щоб схуднути.

Як ТікТок шкодить українцям

Попри спроби модерувати вміст, додаток не застрахований від неприйнятного чи шкідливого матеріалу. Користувачі постійно стикаються із вмістом відверто сексуального характеру, насильством або пропагандою небезпечної поведінки та терористичних організацій.

Хоча TikTok запровадив заходи для фільтрації та видалення шкідливого вмісту, неможливо гарантувати абсолютно безпечний досвід перегляду, бо чомусь (навіть не знаємо чому) ТікТок не блокує російську пропаганду та ІПСО, навіть коли користувачі масово жаліються на цей контент. А от що ТікТок любить видаляти — це відео українців, які намагаються розповсюджувати інформацію про війну росії проти України.

Досвід авторки: як видалення ТікТоку робить життя кращим

Від початку повномасштабного вторгнення я підсіла на ТікТок, а конкретніше — на букток (сегмент ТікТоку, в якому користувачі обговорюють літературу, нові книжки та улюблене чтиво). Найгірший спосіб провести час, і ось чому:

  • ТікТок пропагує культуру надмірного споживання, і буквально рекламує нам речі, які нам у 90% випадків не потрібні.
  • Тонни російського ІПСО на кожному кутку.
  • Пропаганда тероризму (особливо після того, як ХАМАС здійснив черговий напад на Ізраїль).
  • Промоція російської культури малоосвіченими людьми. Я вдячна за привілей розбиратись у світовій класиці, і співчуваю людям, які нічого крім колективного Булгакова не читали.
  • Пропаганда нездорових стосунків з їжею та тілом.
  • Постійно поганий настрій після перегляду ТікТоку (я за Інтернет плачу не для того, щоб мене засмучували!).

Саме тому пів року тому я видалила ТікТок, і жодного разу не пошкодувала. Ось які позитивні зміни для себе після видалення ТікТоку я помітила:

  • Зменшення екранного часу.
  • Менша тривожність щодня.
  • Налагодження здорових стосунків з собою, позитивного погляду на власне тіло.
  • Звільнилось як мінімум 5 годин на добу, які можна витратити на щось корисніше.
  • Покращився настрій.

Якщо ти ще не видалила ТікТок, ця стаття — твій сигнал це зробити. Життя дійсно покращується після того, як позбутись від цього додатку в телефоні.




Мнение редакции может не совпадать с мнением автора статьи.

Источник материала
Поделиться сюжетом