19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Жовківські рекордні писанки експонуватимуть у Львові
Жовківські рекордні писанки експонуватимуть у Львові

Жовківські рекордні писанки експонуватимуть у Львові

Фото з архіву Галини Ковальської

Метрові та півтораметрові писанки з Жовкви, які занесені до Книги рекордів України, уже повезли до  Львова на вуличну експозицію у головному корпусі Львівського національного університету імені Івана Франка. Про це пише ВИСОКИЙ ЗАМОК.

Експозиція називатиметься «Українська писанка сильніша за рашистський танк», її відкриють у вівторок-середу цього тижня. На черзі — експозиція в інших містах України. Власниця жовківських писанок пропонувала свої роботи для вуличної експозиції киянам, але ті ще думають, сумніваються…

Нагадаємо, на Вербну неділю десять вишиваних писанок ручної роботи Галини Ковальської занесено в національний реєстр рекордів за найкращу вуличну експозицію писанок з автентичним вишиваним орнаментом. На одній з писанок розмі­щені «іконки» з 583 малень­кими писанками, які вишили двісті дітей із Львівського ра­йону, серед яких з осо­бливими освітніми потребами, які навчаються у Жовківсько­му навчально-реабілітаційно­му центрі «Злагода».

“Мої писанки-рекордсменки надовго не затрималися у Жовкві, їх вже відвезли до Львова на тижневу експозицію, — каже майстриня. — Університет сам звернувся з такою ініціативою і забрав писанки. Транспортування найбільшої писанки «Дитячої» висотою 2,5 метри разом з підставкою) коштує 8 тисяч гривень”.

Галина Ковальська каже, після університету її писанки будуть експонувати на площі біля Оперного театру. Біля них співатиме волонтерка, яка також грає на бандурі — збиратиме кошти на ЗСУ.

Майстриня повідомила, що наступного року готує черговий рекорд України з національною вишивкою. Що це буде — наразі тримає в таємниці, аби все вийшло… Та дещо таки розповіла для «ВЗ»:

“Також хочу на новий рік довишити кілька ялинкових кульок, уже придбала матеріали та нитки. Матеріали подорожчали зараз, на кожній писанці – плюс сто гривень. Кульки на ялинці знову експонуватиму в Жовкві, Львів відмовився від моєї ідеї прикрасити ялинку біля Оперного театру моїми прикрасами”.

Марія ДОРОТИЧ

Источник материала
Поделиться сюжетом