20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Бібліотеку ХІХ століття у Львові перетворили на громадський простір
Бібліотеку ХІХ століття у Львові перетворили на громадський простір

Бібліотеку ХІХ століття у Львові перетворили на громадський простір

Городоцьку публічну бібліотеку в Львівській області перетворили у центр спільнотворення. Проєкт відбувся у межах конкурсу для громад від Cedos та Western NIS Enterprise Fund на створення просторів, де місцеві жителі можуть збиратися для спільного проведення дозвілля, долучатися до культурних й публічних подій та співпрацювати. Реалізовував проєкт архітектор Антон Железнов та команда бюро PSEL.

Новим простором можуть користуватися люди з різних соціальних груп. Основною метою проєкту було залучення містян до спільної реалізації центру.

Перед ревіталізацією тут працювала філія дитячої бібліотеки, але її планування не було універсальним, тож приміщення перепланували – тепер тут можна вільно переміщатися усіма кімнатами. Проєкт орієнтований на кращий світовий досвід громадських центрів, де основними принципами є інклюзвиність, багатофункціональність та універсальність.

Водночас автори намагалися зберегти спадщину минулих років та автентичність історичної будівлі. Зокрема, у будинку збережені та відреставровані двері, паркет, п’єци (печі, які є основною системою опалення). Також була законсервована оригінальна цегла, знайдена на одній зі стін.

Будинок Городоцької бібліотеки має історичну та культурну цінність. Він був зведений в 1894 році місцевим адвокатом і громадським діячем Лонгином Озаркевичем. Тривалий час будівля була своєрідним культурно-просвітницьким осередком міста: тут читали українську поезію, звучала музика й українська народна пісня. У будинку гостювали відомі українські діячі – Іван Франко, Іван Труш, Йосип Стадник тощо.

Робота над проєктом розпочалася з триденного воркшопу у Львові, в просторі артцентру Jam Factory. Там відбулося знайомство з командою бібліотеки, були сформовані графік проєкту, функціональне зонування простору та зафіксовано очікувані результати.

У процесі робіт вдалося провести освітні практики зі студентами Харківської школи архітектури й Українського католицького університету та два архітектурних воркшопи. Під час відкриття простору команді надійшло кілька пропозицій від благодійників щодо інвестування у збереження будівлі. 

  • #бібліотека
  • #громадсткий простір
  • #Львівська область

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Источник материала
Поделиться сюжетом