20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Ми створили план розвитку Охтирки на Сумщині. Як це було?
Ми створили план розвитку Охтирки на Сумщині. Як це було?

Ми створили план розвитку Охтирки на Сумщині. Як це було?

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 288 днів. За цей час ми опублікували 23572 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
Підтримати | Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Автор колонки:

Анастасія Палій

Керівниця проєктів в офісі міського розвитку “Urban Reform”

Ми працюємо з 2014 року, почали з Харкова, а потім розширилися на всю Україну. В своїх проєктах ми робимо акцент на тому, що планування міських територій має бути прозорим та зрозумілим для містян. Ми хочемо, щоб наші міста ставали більш привабливими для життя за рахунок стратегічних планів та тактичних втручань.

Під час розробки стратегій та плануванні міст та громад, ми допомагаємо містам розбудовувати довірливий діалог між усіма сторонами: бізнесом, владою, мешканцями та активними громадянами. Це завжди позитивно впливає на якість планувальних рішень, у будь якому масштабі, та в подальшому — на ймовірність реалізації запропонованих планів. Ми бачимо, що мешканцям міста цікаво бути залученими в процес того, що буде відбуватися в майбутньому з їх вулицею, будівлею, площею та парками. 

Хто ініціював проєкт Охтирка: Урбан-візія

Нам та і самій Охтирці, пощастило, що там діє потужна організація Street Culture Okhtyrka, що активно працює з молоддю та андеградною культурою. 

У квітні минулого року вони запросили нас подумати разом над темою відновлення, бо бачили, що інші міста вже розробляють плани і виходять з проєктами у європейську площину, знаходячи там нових партнерів. Спільно ми вирішили не обмежуватися тільки планом відновлення, а стоврити трохи ширший документ, залучивши до його створення  усіх зацікавлених мешканців.

Урбан-візія – це стратегічний документ просторового довгострокового розвитку міста, який забезпечує концептуальну рамку для його  майбутнього зростання.

Візія містить: 

  • глибинне дослідження міста,
  • позиціонування міста, 
  • перспективні напрямки розвитку, 
  • цілі 
  • просторовий план розвитку міста,
  • партисипативні заходи. 

Просторовий план у свою чергу охоплює аспекти екології, природи, публічних просторів, а також містить пропозиції щодо плану покращення мобільності, концепцію розвитку забудови та перших пілотних проєктів.

Візія міста охоплює всі сфери життя та регулює узгоджений розвиток міста. Цей процес відбувається відкрито та прозоро, з активною участю громади на кожному етапі. Ми робимо це разом з представниками різних міських спільнот.

Ми ставили за ціль спільно з громадою відтворити Охтирку як сучасне, безпечне, економічно стале, привабливе та здорове місто з якісними умовами для життя.

Громадські організації, як правило, стають ініціаторами проєктів майбутнього міста, проте головною їх метою є залучення людей.

Без активної участі місцевих мешканців та спільноти, створення візії міста було б неможливим. Жителі Охтирки виявили відкритість до участі та бажання поділитися своїм уявленням про майбутнє місто з різних точок зору, адже хто, як не вони, знає місто краще за всіх.

До наших подій долучилися більше 300 людей. Ми спілкувалися через чати обговорень, телеграм канали, глибинні онлайн та офлайн інтерв’ю, а також в ході воркшопів та інших заходів. Кожна людина принесла свої унікальні ідеї та погляди.

Ми не прямо питали людей, чого вони хочуть. Протягом перших півроку ми вивчали потенціал Охтирки, досліджуючи можливі напрямки розвитку у всіх сферах міста:

  • користувацький досвід, 
  • бізнес, 
  • організаційну структуру, 
  • історію,
  • економіку,
  • транспорт.

Місцеві жителі брали участь на всіх етапах, ділячись своїми думками про кожну вулицю, площу та кав’ярню. Після визначення загальних напрямків розвитку ми перейшли до розгляду конкретних питань. Виявилося, що охтирчани мають багато цікавих ідей та бачать своє місто як економічно привабливе й сильне, з великим туристичним потенціалом природних ресурсів.

Під час повномасштабного вторгнення мешканці Охтирки почули себе єдиною командою. Вони розуміють, що кожному треба діяти особисто, а не чекати на допомогу міської раду або інших фахівців. З іншого боку, місцева влада розуміє, що молодь — це майбутнє, і саме вона буде відновлювати та розвивати місто. 

Ми прагнули створити можливості для відкритого діалогу між усіма групами населення, щоб кожен міг почути один одного, зрозуміти, що є спільні цілі, і об’єднатися навколо них.

Про просторову концепцію розвитку міста

Один з важливих розділів нашої візії — це план розвитку міста, який враховує стратегічні напрямки на майбутнє, враховуючи поточні можливості та потреби мешканців.

Він охоплює п’ять основних шарів, які формують міське середовище Охтирки: 

  • природні об’єкти та зелений каркас, 
  • мобільність, 
  • нова забудова, 
  • субцентри в сотнях, 
  • публічні простори.

Ми провели глибокий аналіз міського середовища та спілкувалися з місцевими мешканцями, щоб зрозуміти їхні потреби. На основі цього ми розробили пропозиції та рекомендації щодо того, як покращити місто. Вони включають стратегії розвитку міської інфраструктури та можуть стосуватися конкретних місць або мати загальний характер. 

Основною метою концепції є трансформація Охтирки в центр зростання – сучасний, безпечний, економічно сталий, привабливий та комфортний для проживання для місцевого населення та гостей.

Якою містяни бачать Охтирку?

Місцеві мешканці вибрали гасло для міста: “Місто – центр зростання”. Вони вірять, що Охтирка може стати культурним, економічним та туристичним центром для області та сусідніх громад. Охтирчани підкреслюють важливість збереження архітектурної та історичної спадщини, розвитку малого бізнесу та культурних ініціатив. Вони бачать великий потенціал у розвитку технічної освіти, щоб містяни мали можливість отримати високоякісну освіту, не залишаючи міста.

Мета містян — створити місто, де будуть всі можливості для розвитку, де мешканці будуть залишатися, а місто залишиться маленьким, затишним та сімейним.

    Цей матеріал є авторською колонкою та може не збігатись з позицією редакції

    Источник материала
    Поделиться сюжетом