20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
В якому стані Поштова площа за 9 років після реконструкції?
В якому стані Поштова площа за 9 років після реконструкції?

В якому стані Поштова площа за 9 років після реконструкції?

Дев’ять років минуло з тих пір, як у серпні 2015-го міський голова Віталій Кличко відкрив оновлену Поштову площу після суперечливої реконструкції.

У 1990-х площа була однорівневою, повз неї курсував трамвай. Під час реконструкції збудували багаторівневу розв’язку — й хоч автомобільний рух пустили низом, а весь простір від церкви до Річкового вокзалу зробили пішохідним, виходи до води опинилися на іншому рівні й потребували пандусів, сходів і ліфтів.

Ті пандуси, що облаштували до відкриття, підходили хіба що для дитячих візочків, але на колісному кріслі спуститися було неможливо, — що нещодавно продемонстрував чемпіон із паркуру.

Єдиний пандус від пішохідної зони до набережної будували п’ять років.

Дев’ять років по тому Поштова площа деградувала, а помилки планування стали ще більш видимими, йдеться у матеріалі LB.ua. Так, на площі не висадили дерев, адже це фактично дах над розв’язкою. Затінок давали лише дерева у діжках, які загинули через неправильний догляд. Втім, лав також немає — їх занесли на будмайданчик.

Сухий фонтан не працює вже п’ятий рік, отвори забили дошками. Поруч — недобудований павільйон виходу з підземного ТРЦ.

Немає громадських вбиралень, і сходити в туалет можна лише в ресторанах, коли вони працюють.

Досі зачинено вихід зі станції метро «Поштова» у бік Річкового вокзалу. Коли проєктували підземний ТРЦ, збиралися перетворити цей вихід на тунель до торговельного центру, й так він і лишився закритим.

Та найбільше побоювань викликають пустоти на місці недобудованого підземного ТРЦ. Будівництво зупинили після того, як археологи знайшли під площею залишки середньовічного міста. 2018 року було вирішено створити музей. Проте знахідки досі залишаються не захищеними.

Більш того, Держаудитслужба заявила, що під загрозою руйнації опинився практично весь інфраструктурний вузол, яким є Поштова площа.

Площу над підземеллям зараз тримають тимчасові палі. Там, де мав бути торговельний центр, а потім і музей, збирається вода — вона потрапляє як із ґрунтів, так і з опадами.

Другий етап реконструкції площі передбачав:

  • реставрація Поштового будинку,
  • перекладання інженерних мереж,
  • будівництво очисних споруд,
  • будівництво підземного пішохідного переходу через Боричів узвіз і трансформаторної підстанції,
  • благоустрій набережної Дніпра,
  • ліфт на причалі Річкового вокзалу,
  • фонтан на площі,
  • тактильні поліуретанові плитки.

Все це має статус об’єкта незавершеного будівництва. Тобто фонтану, який відкривав Кличко у 2015-му, формально не існує. Місто не збиралося вкладати гроші в цей етап — це мав зробити інвестор ТРЦ.

При цьому у КМДА повідомили, що інвестиційний договір із забудовником ТРЦ досі чинний.

Водночас 2022 року Верховний Суд погодився, що місто безпідставно видало документи на будівництво ТРЦ як на другу чергу реконструкції транспортної розв’язки.

  • #Поштова площа

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Источник материала
Поделиться сюжетом