20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Херсонський художній музей виявив ще одну картину, викрадену росіянами під час окупації
Херсонський художній музей виявив ще одну картину, викрадену росіянами під час окупації

Херсонський художній музей виявив ще одну картину, викрадену росіянами під час окупації

Херсонський художній музей виявив на відео, знятому російським пропагандистським каналом, ще одну картину, викрадену під час окупації. Загалом, налічено вже 106 таких витворів мистецтва.

Про це повідомляє Херсонський художній музей у Фейсбуці, передає Укрінформ. 

"Список музейних робіт, що незаконно перебувають в Криму, поповнився ліногравюрою литовського художника. У сюжеті, знятому окупантськими пропагандистами в Центральному музеї Тавриди у вересні 2023 року, ми розпізнали на зворотньому боці роботи, що потрапила в кадр, інвентарний номер, за яким і визначили вкрадений твір", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що це робота Самуїла (Самуеля) Розинаса (1926-2006). На захист матері–Батьківщини. 1963. Папір, ліногравюра.

Також ця робота зустрічається під іншою назвою – «Чотири партизани», можливо, саме ця назва і є оригінальною. Річ у тому, що майбутній художник і сам партизанив. Коли нацисти окупували Каунас, 15-річний хлопець опинився в гетто, там влаштувався в майстерню, де виготовляли офіційні документи гетто, іноді робив необхідні посвідки учасникам антинацистської організації. У 1944 році Самуель втік із гетто і приєднався до своїх друзів-партизанів. Був поранений німецькими солдатами, врятований родиною рибалки і після одужання знов повернувся до партизанів. Після війни навчався у художніх вишах Вільнюса та Ленінграда. В 1973 році виїхав до Ізраїлю, помер в США.

Читайте також: У херсонськомумузеїідентифікували ще тривикраденізагарбникамикартини

Повідомляється, що Самуель Розинас працював переважно в галузі графіки та книжкової ілюстрації, його ліногравюри відрізняються лаконічністю, точністю та невимушеністю виконання.

На відео з Центрального музею Тавриди також потрапило ідентифіковане раніше полотно Анатолія Платонова "Чуфут-Кале. Бахчисарай" 1986 року, додали експерти.

Наразі 105 ідентифікованих картин, викрадених з Херсону під час окупації, знаходиться в окупованому Криму, в сімферопольському Центральному музеї Тавриди. Місце знаходження ще одного полотна поки не встановили, поінформували в Херсонському художньому музеї.

Як повідомляв Укрінформ, працівники Херсонського художнього музею імені Олексія Шовкуненка взялися ідентифікувати викрадені твори мистецтва, які «випливли» у Криму

Фото: Херсонський художній музей



Источник материала
Поделиться сюжетом