20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Херсонський музей ідентифікував ще одну викрадену росіянами під час окупації картину
Херсонський музей ідентифікував ще одну викрадену росіянами під час окупації картину

Херсонський музей ідентифікував ще одну викрадену росіянами під час окупації картину

Про це музей повідомив у facebook.

Список музейних робіт, що незаконно перебувають в анексованому Криму, поповнився ліногравюрою литовського художника. Наразі 105 творів перебувають на окупованому півострові, в сімферопольському центральному музеї Тавриди.

У сюжеті, знятому окупантськими пропагандистами в центральному музеї Тавриди у вересні 2023 року, представники херсонського художнього музею розпізнали на зворотному боці роботи, що потрапила в кадр, інвентарний номер, за яким і визначили вкрадений твір.

Це ліногравюра на папері литовського художника Самуїла (Самуеля) Розинаса (1926-2006) "На захист матері – Батьківщини" 1963 року. 

"Також ця робота зустрічається під іншою назвою – "Чотири партизани", можливо, саме ця назва і є оригінальною", - зазначили в музеї.

Фото: facebook Херсонського художнього музею

Музейники заявили, що майбутній художник партизанив. Коли нацисти окупували Каунас, 15-річний хлопець опинився в гетто, там влаштувався в майстерню, де виготовляли офіційні документи гетто, іноді робив необхідні посвідки учасникам антинацистської організації. У 1944 році Самуель втік із гетто і приєднався до своїх друзів-партизанів. Був поранений німецькими солдатами, врятований родиною рибалки і після одужання знов повернувся до партизанів. Після війни навчався у художніх вишах Вільнюса та Ленінграда. В 1973 році виїхав до Ізраїлю, помер в США.

"Самуель Розинас працював переважно в галузі графіки та книжкової ілюстрації, його ліногравюри відрізняються лаконічністю, точністю та невимушеністю виконання", - уточнили представники музею.

Вони додали, що на тому ж стоп-кадрі присутній ще один твір, який був ідентифікований раніше - олійне полото Анатолія Платонова (1927-2005) "Чуфут-Кале. Бахчисарай" 1986 року.

Фото: facebook Херсонського художнього музею

Наразі ідентифіковано 106 творів мистецтва, вкрадених російською окупаційною владою з херсонського художнього музею у 2022 році, які перебувають у Центральному музеї Тавриди. Загальна кількість незаконно вивезеного перевищує 10 тис. музейних експонатів.



Источник материала
Поделиться сюжетом