20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
У Львівському історичному музеї відкрили виставковий проєкт «Гей, там на горі Січ іде»
У Львівському історичному музеї відкрили виставковий проєкт «Гей, там на горі Січ іде»

У Львівському історичному музеї відкрили виставковий проєкт «Гей, там на горі Січ іде»

Виставковий проєкт «Гей, там на горі Січ іде»

Його приурочили до відзначення 110-річниці створення Легіону Українських Січових Стрільців та 160-річчя від дня народження Кирила Трильовського.

Сьогодні, 9 травня, у Львівському історичному музеї на 3 поверсі відкрили виставковий проєкт «Гей, там на горі Січ іде».  Його приурочили до відзначення 110-річниці створення Легіону. Українських Січових Стрільців та 160-річчя від дня народження громадсько-політичного діяча, організатора січового та стрілецького руху в Галичині та Буковині Кирила Трильовського.

Відкриття виставки відбулось під музичний супровід у виконанні учнів Львівського державного музичного ліцею імені Соломії Крушельницької.

Виставковий проєкт «Гей, там на горі Січ іде»

«Ми пам’ятаємо, що в різні епохи наша держава зазнавала випробувань, вимагаючи великої відданості та жертовності. Сьогоднішній час також вимагає захисту нашої державності, знову зустрічаючи виклики війни. Проте Україна існувала, існує і буде існувати.

Важливо зберігати та передавати історію нашої країни, пам’ятаючи її подвиги та перемоги наступним поколінням українців та світові. На жаль, деякі країни відкривають Україну через війну. Сподіваємося, що ця боротьба буде останньою на нашій землі і в світі.

Дуже дякую колективу музею за систематичну та захоплюючу роботу, щоб майбутні покоління знали та вшановували героїчні подвиги тих, хто відстоював і продовжує відстоювати нашу країну», – зазначив заступник голови Львівської ОВА Іван Собко.

Метою проєкту є висвітлення історичних подій українського національно-визвольного руху на Галичині.

Виставковий проєкт «Гей, там на горі Січ іде»

«Історичні події, відзначені в нашому проекті, свідчать про величні досягнення минулого, а також надихають нас на майбутнє. Вони підкреслюють нестримну силу волі та готовність захищати свою державу і свободу навіть у найважчі часи.

Традиції, які зародилися з січового стрілецтва, відбивають дух національного героїзму, відданості та патріотизму. Вони виросли з глибин нашої історії і продовжують жити в серцях кожного українця, нагадуючи про наші коріння та цінності.

Цей проект не лише прославляє видатних постатей, таких як Кирило Трильовський, Августин Волошин, Володимир Шухевич, але й створює міцні зв’язки між минулим, сьогоденням і майбутнім України. Він підкреслює важливість збереження національної ідентичності та культурних цінностей, спонукаючи нас вивчати й оцінювати нашу спадщину для майбутніх поколінь», – директор Львівського історичного музею Роман Чмелик.

Виставковий проєкт «Гей, там на горі Січ іде»

На виставці представили понад 200 пам’яток: унікальні зразки української фалеристики – науки, що вивчає нагороди, медалі та сфраґістики – науки, що вивчає створення печаток, оригінальні прапори та барвисті однострої молодіжних товариств. Зокрема раритетні світлини, поштівки, архівні матеріали, графічні твори та живописні полотна, особисті речі відомих історичних постатей.

Значна частина представлених експонатів є результатом кропіткої пошукової, науково-дослідницької й реставраційної роботи музейників та демонструються вперше.

Партнерами виставкового проєкту стали: Львівська національна наукова бібліотека імені В. Стефаника, Центральний державний історичний архів України у Львові, Музей 58-го Будинку офіцерів та Львівський державний музичний ліцей імені Соломії Крушельницької.

Наталка РАДИКОВА

Источник материала
Поделиться сюжетом