Книжковий Арсенал — 2024: які книжки варто придбати на фестивалі
Книжковий Арсенал — 2024: які книжки варто придбати на фестивалі

Книжковий Арсенал — 2024: які книжки варто придбати на фестивалі

З 30 травня до 2 червня в Києві триватиме XII Міжнародний фестиваль «Книжковий Арсенал». До події цьогоріч приєднається понад 100 видавців. Вони представлять зразки української та світової літератури, що були видані раніше, а також ті, що вийшли друком нещодавно.

Які книжки варто придбати на фестивалі? Ми розпитали в українських видавництв.

«Віхола»

«Фанатка. Біполярна історія», Христина Морозова

Лікарі та рідні звуть її Анна. У головної героїні біполярний розлад. Її життя — це нескінченна гойдалка, манію змінює депресія, і це ніколи не закінчується. А ще в Анни є дві пристрасті — лекції з історії мистецтва та їхній викладач Владислав. Це історія про життя і його завершення, свободу волі, пошуки себе й... архітектуру.

«Шалені авторки. Мала проза українських письменниць»

Це антологія текстів українських письменниць, своєрідна мандрівка крізь останні два століття, під час якої різні авторки, маючи несхожі стильові уподобання й естетичні орієнтації, змальовують усю множинність і складність жіночого досвіду. Перед читачами постануть декадансні персонажки Ольги Кобилянської, екзотичні героїні Софії Яблонської, рішучі бунтарки Ірини Вільде. Публікуються і найбільш резонансні тексти сучасних письменниць, зокрема Оксани Забужко і Людмили Таран. 

«Сестри Річинські. Том 1», Ірина Вільде

Це історичний зріз першої половини XX століття, показаний очима жінок, які більше не хочуть жити в патріархальному світі й виходять з тісного домашнього простору в широкий світ.  У центрі сюжету — п’ять сестер, які після смерті батька опиняються сам на сам з реальним життям. Без грошей та розуміння того, як функціонує реальність навколо них. Проте кожна з сестер готова брати на себе відповідальність за своє життя й робити вибір у згоді з власними уявленнями про успіх і щастя.

«Я чую тебе. Сплетіння доль Катерини Білокур та Оксани Петрусенко», Олена Волинська

Цей роман — лірична історія життя двох видатних жінок: художниці Катерини Білокур і співачки Оксани Петрусенко. Катерині не дозволяли вчитися й малювати, а вона не мислила себе без малюнка. Оксана в чотирнадцять мусила працювати, щоб утримувати маленького братика й усю сім’ю. Нелегкі перипетії життя були постійною перепоною їхній творчості. Долі жінок переплелися. Майбутня художниця написала Оксані Петрусенко листа зі своїм малюнком — зламаною гілкою калини. Співачка була вражена поєднанням  кольорів і відтінків, а ще болем, що струменів через зображення. Так у житті Катерини Білокур розпочався новий етап, що привів її до слави.

«Фабула»

«Королева Півдня», Артуро Перес-Реверте

Кримінальний роман розповідає про Тересу Мендосу — дівчину наркоторговця. Хлопця головної героїні вбивають, тож їй доводиться тікати з Мексики, аби зберегти своє життя. Замість наївної довірливої дівчини вона постає як дуже сильна, розумна, безстрашна й безжалісна жінка. Інший бік роману — майже документальне і дуже переконливе розслідування зв’язків між наркоторговцями і представниками влади, яких мафіозі залучають для безперебійної роботи «системи». 

«Злочини проти жінок під час війни», Рафаель Гругман

Чому скоюються злочини проти жінок під час війни? Що відбувається під час тривалих бойових дій, коли в суспільстві порушується демографічний баланс, а мільйони жінок і чоловіків стають самотніми? Багато чого траплялося на окупованих територіях і фронтах Другої світової війни: п’яний розгул і безладні статеві зв’язки, солдатські борделі, масові вбивства і групові зґвалтування. Після 1945 року деякий час здавалося, що людство засвоїло жорстокий урок. Але настав 2022 рік — найтрагічніший у післявоєнній європейській історії. Про злочини минулого й сучасності розповідає американо-український письменник й публіцист Рафаель Гругман.

«Діана. Справжня історія з її вуст», Ендрю Мортон

Діана Спенсер — принцеса Уельська та одна з найвідоміших персон XX століття. Вона завжди хотіла бути собою та мріяла стати королевою людських сердець. За шість років до своєї трагічної загибелі Діана відважилась на серію відвертих інтерв’ю, в яких відкрила світу всю правду про себе. Книжка Ендрю Мортона — це щира сповідь «народної принцеси», доповнена теплими спогадами рідних і друзів. 

#книголав

«Війна і нові горизонти», Дмитро Кулеба 

Книжковий Арсенал — 2024: які книжки варто придбати на фестивалі - Фото 1

Дмитро Кулеба запропонував написати есеї 23-м інтелектуалам. Він закликав видатних державних діячів, мислителів, військових, бізнесменів, науковців, правників та істориків Європи, Північної та Південної Америки, Африки та Азії поділитися своїм баченням майбутнього після російської агресії. В есеях автори відповіли на три ключові запитання: «Якими є наслідки цієї війни для світу?», «Як ця війна змінить світ?» та «Що дасть світові українська перемога?».

«Половина жовтого сонця», Чімаманда Адічі  

Половина жовтого сонця в центрі червоно-чорно-зеленого прапора символізує славне майбутнє Біафри — молодої держави на південному сході Нігерії, яка виборювала незалежність наприкінці 1960-х. П’ятеро біафранців — сільський підліток Уґву, сповнений революційних ідей професор Оденібо, британський емігрант Річард та не схожі між собою близнючки Оланна і Кайнані — живуть під час війни. Вони кохають, зраджують, обговорюють політику, тікають від обстрілів, знаходять себе, втрачають близьких і попри все вірять у перемогу. 

«Блокбастери. Як ризикувати і створювати світові хіти», Аніта Ельберс 

Книжковий Арсенал — 2024: які книжки варто придбати на фестивалі - Фото 2

Що стоїть за феноменальним успіхом розважальних компаній — зокрема, Warner Bros., Marvel Entertainment і NFL? Які стратегії застосовують лідери на телебаченні, у кіно, музиці, видавничій справі та спорті — наприклад, Jay-Z, Леді Гага та Леброн Джеймс? Про таємниці індустрії розваг розповідає Аніта Ельбеос. Авторка ділиться, чому створення блокбастерів — це найефективніша стратегія для довгострокового успіху. 

«Вбивайте усвідомлено», Карстен Дюсс 

Бйорн Дімель — кримінальний адвокат. Піклування про клієнтів забезпечило йому та його родині комфортне життя. Однак є в роботі негативний бік: це також призвело до краху в шлюбі між Бйорном та його дружиною.  Катаріна змусила головного героя відвідати семінар з усвідомленості, щоб вони змогли відновити родину. Інакше дружина розлучиться з ним і забере їхню спільну дитину.  Навчання допомагає, і Бйорн навіть може інтегрувати те, чого він навчився, у свою роботу. Він просто вбиває свого клієнта ― за всіма правилами усвідомленості… За такими ж правилами він також розв’язує інші проблеми. 


Источник материала
loader