Американське видавництво випустить книжку Вікторії Амеліної зі свідченнями жінок про війну
Американське видавництво випустить книжку Вікторії Амеліної зі свідченнями жінок про війну

Американське видавництво випустить книжку Вікторії Амеліної зі свідченнями жінок про війну

Про це йдеться на сайті видавництва St. Martin's Pres (належить до Macmillan Publishers), передає "Еспресо.Захід".

Коли вийде вийде книжка 

Книжка вийде у лютому 2025 року під назвою War & Justice Diary: Looking at Women Looking at War — "Щоденник війни і правосуддя: Дивлячись на жінок, які дивляться на війну".

"Коли Росія вторглася в Україну 24 лютого 2022 року, Вікторія Амеліна була зайнята написанням роману, брала участь у літературній сцені країни та виховувала сина. Тепер вона стала кимось новим: дослідницею військових злочинів і хронікером надзвичайних жінок, таких як вона, які приєдналися до опору. Серед цих героїнь Євгенія, видатнна юристка, яка стала військовим, Олександра, яка задокументувала десятки тисяч військових злочинів і отримала Нобелівську премію миру у 2022 році, та Юлія, бібліотекарка, яка допомогла розкрити викрадення та вбивство автора дитячих книжок. В Україні всі знали, що Амеліна документувала війну. Вона фотографувала руїни шкіл і культурних центрів; вона записала свідчення тих, хто вижив, і очевидців звірств. І вона поступово знову перетворилася на оповідачку, пишучи те, що стане цією книгою", — йдеться в анотації до книги.

Що відомо про Вікторію Амеліну

Вікторія Амеліна народилася 1 січня 1986 року у Львові. У шкільні роки переїхала з батьком до Канади, однак невдовзі вирішила повернутися в Україну. 2007 року отримала ступінь магістра комп’ютерних технологій у НУ "Львівська політехніка" з відзнакою. У 2005–2015 роках працювала в міжнародних технологічних компаніях.

2014 року вийшов дебютний роман Вікторії "Синдром листопаду, або Homo Compatiens". Книжка ввійшла в десятку найкращих прозових видань за версією премії "ЛітАкцент року – 2014". Наступного року роман було перевидано, і він увійшов до короткого списку Премії Валерія Шевчука.

Того ж 2015 року Вікторія Амеліна призупинила кар’єру в інформаційних технологіях, щоб присвятити себе письменницькій роботі. 2016 року вийшла її перша дитяча книжка "Хтось, або Водяне Серце". Наступна її книжка для дітей "Е-е-есторії екскаватора Еки" побачила світ у 2021 році. У 2017 році Видавництві Старого Лева" вийшов друком другий роман Вікторії "Дім для Дома". Книжка ввійшла до коротких списків національних та міжнародних премій: "ЛітАкцент року – 2017", Премії міста літератури ЮНЕСКО, Європейської літературної премії. Запорізька книжкова толока назвала "Дім для Дома" найкращою прозовою книжкою року.

Тексти Вікторії Амеліної публікувалися в перекладах польською, чеською, німецькою, нідерландською та англійською мовами. Нещодавно роман "Дім для Дома" було перекладено іспанською мовою.

У 2021 році Вікторія стала лауреаткою літературної Премії імені Джозефа Конрада. Того ж року заснувала Нью-Йоркський літературний фестиваль, що відбувався в селищі Нью-Йорк у Бахмутському районі Донецької області.

  • Раніше повідомлялося, що "Видавництво Старого Лева" випустить збірку віршів Вікторії Амеліної, вбитої російським ракетним ударом по Краматорську


Источник материала
Поделиться сюжетом