Як жителі Нью-Йорка оселяються у дорогих квартирах і платять низьку оренду?
Як жителі Нью-Йорка оселяються у дорогих квартирах і платять низьку оренду?

Як жителі Нью-Йорка оселяються у дорогих квартирах і платять низьку оренду?

У збудованому нещодавно нью-йоркському хмарочосі, який проєктувало засноване Ремом Колхасом бюро OMA, частину квартир віддано під доступне житло. Це поширена практика в багатьох новобудовах міста через вимоги муніципалітету до девелоперів.

Житловий комплекс Eagle + West розташовано на вулиці Іґл уздовж Іст-рівер у районі Брукліна, який називають «Маленька Польща».

Дві будівлі, сполучені між собою об’ємом, у якому розмістили спортивну залу та басейн. Фасад зроблено з рифленого бетону. Оскільки відстань між вежами становить 12 метрів, що замало для комфорту мешканців, вежі повертаються відносно одна до одної зі збільшенням висоти. Завдяки цьому відстань між будівлями вдалося збільшити до 18 метрів.

Обидві будівлі вміщують 745 квартир — від студій до трикімнатних. Вища будівля повністю комерційна, а в меншій приблизно 40% віддано під доступне житло. На таке житло можуть претендувати нью-йоркці, річний дохід яких становить 80–130% від медіанного.

У Нью-Йорку житло вважається доступним, якщо мешканці витрачають на нього не більш як третину річного доходу.

Середня зарплата у Нью-Йорку вища, ніж загалом у США, і становить приблизно 107 тисяч доларів на рік (приблизно 9 тисяч на місяць до податків). Водночас оренда однокімнатної квартири, за даними сайтів нерухомості, коштує в середньому 3,6-3,8 тисячі доларів на місяць. За двокімнатну платять від 5 тисяч.

Дивіть фото: Тисяча доларів за студію площею з паркомісце: тіктокер показує квартири жителів Нью-Йорка

У Нью-Йорку діє низка програм доступного житла від влади різних рівнів — міської, штату, федеральної, — що передбачає субсидування оренди. Різні програми розраховані на сім’ї з різним доходом. Так, на Open Door можуть подаватися родини з річним доходом, який становить 80%–120% від регіонального медіанного. SARA розрахована на людей віком від 62 років, дохід яких становить 50% або менше. Є й програми для тих, хто заробляє значно більше середнього — сімей із доходом 165% від медіани.

Майбутніх мешканців відбирають за допомогою лотереї, за якою може слідувати співбесіда.

Доступне житло будують як некомерційні організації, так і приватні компанії. Останні держава стимулює податковими послабленнями, аби ті виділяли певну частку квартир під доступне житло.

Для прикладу, в тому ж районі, де розташовано вище згаданий Eagle + West, є будинок, що бере участь у програмі доступного житла. там є в наявності 14 квартир — студій та однокімнатних, — на які можна подати заявку, якщо дохід родини становить від 105 тисяч доларів до 180 тисяч. Перевагу надають мешканцям Нью-Йорка.

Є й програми, які дозволяють орендувати житло у дорогому районі за значно менші гроші. Так, 30-річна Нкенґе подавалася на програми протягом трьох років, надіславши понад 120 заявок. раніше вона платила за маленьку однокімнатну квартиру в Гарлемі 1900 доларів і сподівалася знайти дешевше житло. Нарешті торік вона виграла лотерею за програмою, яка вимагала від аплікантів мати річний дохід 36-59 тисяч доларів, повідомляє CNBC.

Нкенґе показали три квартири — дві у Брукліні та одну на Мангеттені, й вона обрала останню. За квартиру з вітальнею, об’єднаною з кухонною зоною, й окремою спальнею вона платить 997 доларів на місяць. Ринкова ціна за таку саму квартиру в тому ж будинку становить 5900 доларів. Загалом у будинку 58 квартир, призначених під доступне житло.

Крім 997 доларів орендної ставки жінка платить 54 долари за утримання будинку та 195 доларів за комунальні послуги. Таким чином на житло вона витрачає 1246 доларів на місяць. За угодою, вона також відразу заплатила суму за один місяць та страховий депозит — загалом 1994 долари. Переїжджаючи, Нкенґе витратила 7000 доларів на меблі. У травні 2025 року вона муситиме поновити договір оренди, і її плата зросте на 5%.

  • #доступне житло
  • #Нью-Йорк
  • #Оренда

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Источник материала
Поделиться сюжетом