На Львівщині відновлюють хату, де в 1943 році відбулася конференція ОУН
На Львівщині відновлюють хату, де в 1943 році відбулася конференція ОУН

На Львівщині відновлюють хату, де в 1943 році відбулася конференція ОУН

Хата, в якій відбулася конференція ОУН 1943 року, червень 2024. Суспільне Львів/Ольга Іващук

 У лісі біля села Теребежі на Львівщині зберігся столітній будинок, де в 1943 році відбулася конференція ОУН. Зберегти й відновити хату взялася спілка учасників війни “Форпост”.

Більше про це Суспільному розповів голова спілки Роман Семчишин.

“Ми влаштовуємо огорожу. Вона має свідчити, що тут ходять люди, нею хтось опікується. І вона має захистити від худоби. Захищаємо, щоб не тік дах. Намагаємося зберегти стіни. Вирубали дерева, приберемо сміття”, — розказує Роман Семчишин.

Конференція ОУН відбулася у лютому 1943 року, після поразки німецьких військ у битві під Сталінградом. У ній брав участь і Роман Шухевич, каже голова громадського комітету для вшанування пам’яті українських героїв Олесь Ворона:

“Керівництво ОУН зрозуміло, що треба готуватися до приходу, повернення Червоної армії на наші терени. І були розбіжності між керівниками. Одні були за те, щоб почати антинімецьке повстання. Інші – Шухевич, наприклад – наполягали на тому, що треба готуватися до війни на два фронти: з німцями та з більшовиками. І оця конференція – тут були обговорені засади й поставлені задачі. На тезах конференції відбувся третій великий збір, який мав переломне значення”.

Поблизу будинку волонтери встановили пам’ятний знак з іменами учасників конференції ОУН 1943 року. Це вже п’ятий такий знак на Львівщині, каже голова правління громадського об’єднання “Галицькі сурми” Юрій Ліпар.

Пам’ятний знак біля хати, червень 2024. Суспільне Львів/Ольга Іващук

“Ми маркуємо місця, які пов’язані з боями УПА. В розробці в нас шостий пам’ятник, який буде ставитися цього літа біля Жовкви, де був великий бій УПА. Мотивує те, що мусимо нашу історію передати наступним поколінням, щоб вони знали правду”.

У майбутньому з будинку посеред лісу планують зробити туристичну локацію.

Підвісний міст до будинку, червень 2024. Суспільне Львів/Ольга Іващук

“Врятувати поки що від нищення. А у майбутньому – музеєфікація, яка буде зроблена із залученням фахівців. Наш центр туристично-реабілітаційний. І це один з наших експонатів. Ми дали документи на внесення її в реєстр пам’яток історії”, — каже Роман Семчишин.

Наразі спілка й волонтери вже облаштували підвісний міст над яром, по якому можна пройти до будинку.

Олія РАВЛЮК

Источник материала
Поделиться сюжетом