“Рання кам’яна доба у долині Дністра” – Руслан Коропецький розкаже про цікаві факти
“Рання кам’яна доба у долині Дністра” – Руслан Коропецький розкаже про цікаві факти

“Рання кам’яна доба у долині Дністра” – Руслан Коропецький розкаже про цікаві факти

У четвер, 20 червня 2024 року, о 18.00 у Львівському палаці мистецтв (вул. Коперника, 17) відбудеться лекція наукового співробітника Відділу археології Інституту українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України Руслана Коропецького “Рання кам’яна доба у долині Дністра”.

Подія організована у співпраці Українського Фотографічного Товариства (УФОТО), Львівського Фотомузею та Львівського палацу Мистецтв.

Лекція присвячена пам’яткам доби палеоліту – часу появи давньої людини на території України. У цей період долина Дністра була одним з найбільш густо заселених регіонів Центральної та Східної Європи. Природні багатства, що включали джерела питної води, стада тварин: оленів, мамонтів – здобич для первісних мисливців та якісну кам’яну сировину – основу для виготовлення знарядь праці, робили цю територію надзвичайно привабливою для людей кам’яної доби.

Значна кількість залишених ними стоянок, культурний шар яких містив десятки тисяч артефактів, виготовлених з каменю, кістки та рогу, твори первісного мобільного мистецтва, а також рештки стаціонарних об’єктів: вогнищ, житлових та господарських споруд, досить скоро привернули увагу науковців: археологів та вчених-природничників.

Дослідження палеоліту долини Дністра розпочалось у 20–30-х роках ХХ століття та триває до наших днів. Завдяки праці вчених, проведеним ними розвідковим роботам та розкопкам нам вже відомі десятки пам’яток доби палеоліту у цьому регіоні. Серед них є як потужні багатошарові поселення, які тепер мають світове значення, наприклад Молодове I та V, Кормань IV, так і ще маловідомі перспективні місцезнаходження, які чекають на подальші дослідження.

З розвитком нових методів наукових досліджень, впровадженням сучасних технологій для визначення хронологічних рамок існування стоянок первісних людей такі насичені пам’ятками території як долина Дністра набувають все більшого значення у науці про найдавніше минуле людства.

До та після події гостинно пригощатиме Кава Старого Львова. Традиційно дякуємо нашим інформаційним друзям Агенції інформації та аналітики “Гал-інфо” та Українське радіо. Львів  за активний розголос.

Роман МЕТЕЛЬСЬКИЙ

Источник материала
Поделиться сюжетом