Чому важливо любити й уміти показати любов: доводить Валерій Залужний у книжці «Залізний генерал. Уроки людяності»
Чому важливо любити й уміти показати любов: доводить Валерій Залужний у книжці «Залізний генерал. Уроки людяності»

Чому важливо любити й уміти показати любов: доводить Валерій Залужний у книжці «Залізний генерал. Уроки людяності»

«Залізний генерал. Уроки людяності» — книжка про ексголовнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного, написана його радницею зі стратегічних комунікацій Людмилою Долгоновською.

Авторка розповідає історію становлення воєначальника: зазирає за лаштунки подій повномасштабної війни, ділиться уроками лідерства та описує, що сформувало його особистість. 

Залізний генерал, Герой України, один зі 100 найвпливовіших людей 2022 року за версією Time — яким Валерій Залужний є насправді?

Ми ділимося одним із уроків воєначальника — про важливість любити та цінувати свою сім’ю.

Чому важливо любити й уміти показати любов: доводить Валерій Залужний у книжці «Залізний генерал. Уроки людяності» - Фото 1

Уривок з книжки «Залізний генерал. Уроки людяності» від Vivat

Урок 5. Любити й вміти показати любов

Початок травня. Якийсь із об’єктів на околицях Києва. Весняний теплий вечір. У внутрішньому дворі купа людей — охорона, помічники, водії. Валерій Федорович раз по раз нахилявся до трави.

Він збирав кульбабки. Неподалік сиділа Олена, його дружина. Він підійшов, нахилився, поцілував і вручив їх їй.

І

Його любов до дружини й вміння її виявляти — це те, що мене вразило до глибини душі. Валерій Федорович не соромиться своїх почуттів, своєї прив’язаності до дружини.

— Лєнусь, пішли зі мною! Лєнусь, поїхали покатаємося! — і сам сідає за кермо.

«Романтиці, — говорить донька Аріна, — його навчила мама. Квіти, подарунки, сюрпризи — усього цього раніше він не знав і не вмів робити, але мама його навчила».

Здавалося б, «залізний генерал», головний військовий країни — малюєш собі стриманого в почуттях, трохи брутального, зосередженого лише на війні. Але ні. Він напрочуд чуттєвий, гармонійний у поєднанні професійного й особистого життя.

Мабуть, саме щасливий шлюб слугує запорукою його внутрішнього спокою й ефективності. Не може нещаслива, не здатна кохати людина бути справедливою й чутливою до інших. Але вкотре повторюся: ніколи не можна плутати доброту, ніжність, чуттєвість зі слабкістю. У перерахованих рисах якраз і криється справжня сила здорової особистості.

Якось після однієї зі шлюбних церемоній в Генштабі ми йшли з генералом удвох через внутрішній дворик до бункера.

— Не розумію, навіщо людям реєструвати шлюб: якщо є почуття, жодні папери не потрібні, і навпаки, якщо почуття втрачено, печатки чи свідоцтво не врятують сім’ю, — поділилася я думками з Валерієм Федоровичем.

Він приязно усміхнувся та сказав:

— Ти так говориш, тому що маєш сина, а не доньку. Шлюб — це велика відповідальність, це обов’язки, які ти береш перед цією людиною.

Хто ж вона — дружина генерала, Олена Степанівна Залужна? Це мудра жінка, досить стримана, деколи категорична. У всіх її діях і словах — ніби бажання вберегти чоловіка від будь-яких загроз. Олена Степанівна неодноразово повторювала слова, які часто каже своєму чоловіку, щоби той не втрачав пильності — «довкола вороги».

Вона — соратниця, подруга, рівноцінна партнерка генерала. Я вже згадувала на початку книги, що 90% його успіху — її заслуга. Це слова самого Головнокомандувача.

Олена Степанівна теж не соромиться говорити про своє кохання до Валерія Федоровича. Ця пара не приховує почуттів одне до одного.

Їхня любов пройшла найскладніше з випробувань — перевірку цією багаторічною війною. «Я найбільше боявся, що мене поховають невпізнаним. У важкі моменти телефонував дружині й говорив, що на мені вдягнуто, які предмети», — так Валерій Федорович описував свої найважчі моменти на передовій.

Олена Степанівна ділилася зі мною: «Ми довго разом поверталися до нормального життя, відновлювались після Дебальцевого. Валера говорив мені: “Лєна, вони приходять до мене [загиблі], вони говорять зі мною”. Думала, ми цього не переживемо».

Вона приїжджала до нього на фронт. А на роботі та вдома молилася за нього. «Я ставила ікони просто на робочому столі й починала молитися. Усі колеги знали про це й просто не чіпали».

«Вона була з ним завжди, — ділиться брат Артур. — Я був у секторі С, у Часовому Ярі, а брат тоді керував сектором. Якось наш начальник розвідки Сухопутних військ викликав мене саме туди. Я зрадів, бо дуже хотів побачити брата. Ми сіли в машину, довго їхали — аж ось приїжджаємо туди. Ще немає ні начальника розвідки Сухопутних військ, ні керівника сектору.

Дивлюся, іде жінка така, з тазиком. А там село, не пам’ятаю, чи не пів сотні сімей жило й постійні обстріли. Придивився, а це — Лєна! Кажу: “Лєн, ти шо?”.

Каже: “А шо робить, води немає. Ходила в сусідню хату прати”. Я кажу: “Я не знав, що ти тут”. Ми намагалися телефоном менше говорити. Тобто я знав, що він — там. Але щоб вона? Ось така була в нас сімейна зустріч».

Вона сказала тоді Артурові: «Я коли зрозуміла, що він не приїде додому, а підтримка йому треба, просто зібрала речі й поїхала до нього».

Урок, який я взяла для себе, спостерігаючи за стосунками Валерія та Олени Залужних: своєму партнеру варто бути подругою. Розуміти його проблеми й потреби, знати оточення, цікавитися всім, що його турбує, вміти вислухати, випити разом, якщо це потрібно, вина чи чогось міцнішого. Це ненав’язлива здатність буде незримо й зримо присутньою в житті коханої людини. У таких стосунках відчувається щось більше за любов — у них живе соратництво, партнерство, розуміння того, що у величезному світі є принаймні одна людина, яка за будь-яких умов і обставин буде на твоєму боці.

Чого я ще навчилася в цієї дивовижної пари — що точно не треба приховувати свої почуття, бо життя, як щодня доводить війна, надто коротке.

ІІ

У свою сім’ю зі стосунків батьків Аріна хотіла би перенести витримку й терпіння. «Терпіння в ставленні одне до одного. Пройти через багато випробувань, зберігаючи сім’ю в любові. Не втрачати романтики, попри різні обставини — війну, посади, статуси».

Валерій Залужний дуже любить доньок. Він не приховує почуттів і до них. Обіймає, цілує й постійно цікавиться ними. Аріна розповідала, як під час першого знайомства тато та її майбутній чоловік одразу поладнали. Валерій Федорович тоді сказав, що Юра нагадує його в молодості — високий, худий, кучерявий.

Молодша донька Христина мешкає не в Києві, але, розповідає, тато постійно телефонує й каже, що любить її. «Щовечора — обов’язково зідзвон. Це наша непорушна традиція. Я чекаю, коли він закінчить справи, тоді ми говоримо та йдемо спати», — зізнається Христина. Він завжди, за змоги, телефонував їй з фронту, коли вона була ще підлітком. Він ніколи не казав, що діється навколо, але нагадував, що любить.

Чому важливо любити й уміти показати любов: доводить Валерій Залужний у книжці «Залізний генерал. Уроки людяності» - Фото 2

Коли Христина приїздить до столиці, тато завжди знаходить час для неї. «Увечері ми сідаємо на диван, вмикаємо телевізор, приставку плейстейшн, сидимо й граємо разом, обійнявшись», — розповіла молодша донька.

Щороку на свій день народження Валерій Залужний обов’язково навідує маму. Він завжди дбає, щоб у неї було все необхідне, телефонує, цікавиться її життям. Але майже не розповідає про найріднішу людину. З окремих його слів, з розповідей дружини й доньок складається портрет сильної вольової жінки, яка фактично самотужки виховала двох синів і не дозволяла собі проявляти надмірну ніжність до них. Проте це не заважає Валерію Залужному дарувати любов і турботу. І це ще один великий урок справжньої безумовної любові.


Источник материала
loader