Херсонський музей ідентифікував ще 3 картини, викрадені окупантами
Херсонський музей ідентифікував ще 3 картини, викрадені окупантами

Херсонський музей ідентифікував ще 3 картини, викрадені окупантами

Про це повідомили у facebook Херсонського художнього музею.

Працівники Херсонського художнього музею проаналізували світлину, в кадр якої потрапив список вкраденого росіянами під час окупації. Це дало змогу ідентифікувати ще три графічних твори, які незаконно перебувають в тимчасово окупованому Сімферополі.

Фото було зроблене 1 квітня 2023 року в центральному музеї Тавриди під час підписання фейкового договору про зберігання вкраденого в Криму.

Так, окупанти вкрали "Портрет Сошенко" 1960 року (папір, офорт) авторства Василя Касіяна.

Херсонський музей ідентифікував ще 3 картини, викрадені окупантами - Фото 1

Фото: facebook Херсонського художнього музею

"Народний художник СРСР, засновник школи української графіки, Василь Касіян прославився не тільки ілюстраціями до творів українських класиків. Серед близько 10 тисяч гравюр, офортів, плакатів, ілюстрацій майстра є чимало портретів сучасників художника. Один з таких — викрадений офорт, що зображує посивілу літню жінку — це лікарка Олександра Сошенко-Мазюкевич, Касіян вказував, що вона онука художника Івана Сошенка, друга Тараса Шевченка", - поділились у музеї.

Друга ідентифікована робота "Парк" 1968 року (папір, олівець, вугілля) художника Івана Гопкала. Це вже третя графічна робота цього херсонського живописця, яку вдалося ідентифікувати за списком викрадених росіянами.

Херсонський музей ідентифікував ще 3 картини, викрадені окупантами - Фото 2

Фото: facebook Херсонського художнього музею

"Припущення, що будуть нові відкриття, справдилось, окупанти викрали майже два десятки творів херсонського майстра старшого покоління", - наголосили в музеї.

Ще однією роботою, яку вдалося ідентифікувати, є "Натюрморт" 1990 року Віктора Трубчанінова. 

Херсонський музей ідентифікував ще 3 картини, викрадені окупантами - Фото 3

Фото: facebook Херсонського художнього музею

"Один з найкращих українських графіків сучасності, заслужений художник України Віктор Трубчанінов народився у Горлівці на Донеччині, навчався в Києві, живе та працює в Чернігові. Яскравий представник українського постмодернізму. До речі, твори художника були залучені у зйомках голлівудського фільму "Афера Томаса Крауна", - додали в музеї.

Наразі кількість ідентифікованих творів мистецтва, вкрадених російською окупаційною владою з Херсонського художнього музею у 2022 році, становить 125 робіт. Загалом росіяни незаконно вивезли 10 тисяч музейних експонатів.

124 твори перебувають в окупованому Криму, в сімферопольському центральному музеї Тавриди. Точне місцеперебування ще 1 роботи невідоме, але є підтвердження з боку окупантів, що шедевр перебуває в їхніх руках.

Наприкінці липня повідомляли про ідентифікацію ще 5 робіт, викрадених росіянами.



Источник материала
loader