Львівський музей Михайла Грушевського запрошує на “Вечірній кінозал просто неба”
Львівський музей Михайла Грушевського запрошує на “Вечірній кінозал просто неба”

Львівський музей Михайла Грушевського запрошує на “Вечірній кінозал просто неба”

24 серпня 2024 р. о 20 год. у Державному меморіальному музеї Михайла Грушевського у Львові (вул. І.Франка, 154), в рамках святкування Дня Незалежності та проєкту «Вечірній кінотеатр просто неба на садибі Грушевських», відбудеться  показ фільму «Чому я живий».

“У основі сюжету історичної драми «Чому я живий» – автобіографічне оповідання Євгена Мітька «Тепер я турок, не козак». Твір було опубліковано у 1989 році у журналі «Мистецтво кіно». Тоді ж його прочитав Віллен Новак. Вражений сюжетом, він захотів екранізувати історію. У 2000 році Новак зміг зустрітися з автором оповідання. Попри обіцянки віддати сценарій іншому режисеру, Мітько вирішив, що зніматиме фільм саме Віллен Новак.

Події розгортаються на околиці Маріуполя. Юні Фрося (Анастасія Марків) та Льончик (Роланд Мішко) мріють одружитися. Головна перепона на шляху до щастя – упереджене ставлення батька Фросі (Віктор Жданов) до національності хлопця. Він вважає неприпустимим поріднитися з євреями. Початок Другої світової війни та життя у окупації багатьох змусить переосмислити життєві цінності.

Окупація, розстріли, переслідування євреїв, доноси сусідів, свавілля і жорстокість –
як це може пережити людина? Як зберегти себе, свою віру і кохання, як вберегти дітей? Історія війни очима маленького хлопчика. Фільм знятий у жанрі трагікомедії.

Чому я живий

Стрічку створено Одеською кіностудією за підтримки Державного агентства України з питань кіно.

Автор сценарію: Євгеній Митько за участі Віллена Новака
Режисер-постановник: Віллен Новак
Генеральний продюсер: Андрій Осіпов
Оператор-постановник: Даніл Дедков
Художник-постановник: Віктор Фомін
Композитор: Володимир Гронський
У головних ролях: Віктор Жданов, Артем Вільбик, Роланд Мішко, Ірина Мельник, Олексій Горбунов

Стрічка «Чому я живий» вийшла у прокат 4 листопада 2021 року. Вона перемогла на трьох міжнародних фестивалях, cтала найкращим фільмом на Europe Film Festival і найкращою повнометражною стрічкою на Future оf Film Awards, а також отримала нагороду на Silk Road Film Awards у Каннах.

Тож беремо коци,  каримати та килимки і гайда до музею на вечірній перегляд фільму на садибі просто неба.

Подія організована у співпраці Державного меморіального музею Михайла Грушевського у Львові та Одеської кіностудії”, – пишуть організатори у події.

Источник материала
loader