В Українському домі у Копенгагені проходить виставка «Серце землі»
В Українському домі у Копенгагені проходить виставка «Серце землі»

В Українському домі у Копенгагені проходить виставка «Серце землі»

До 33-ї річниці Незалежності України у Копенгагені, в Українському домі у Данії, відкрилася виставка «Серце землі». 

Про це повідомляється на сторінці Українського дому в Данії у Фейсбуці, передає Укрінформ. 

Зазначається, що це перша міжнародна версія експозиції з часу її дебюту у Києві в 2022 році. В експозиції, створеній і курованій командою Мистецького арсеналу, представлені твори 17 українських митців і мисткинь, що рефлексують про стосунки між людиною і землею, а також важливість України для продовольчої безпеки світу.

Відкриття виставки супроводжував виступ українського гурту «Пиріг і Батіг» із музичним твором до фільму Олександра Довженка «Земля», показ якого відбувся в приміщенні однієї з найбільш знакових церков Копенгагена Vor Frelsers Kirke.

Як зазначається на сайті Мистецького арсеналу, його кураторська група розробила експозицію «Серце землі» (2022 р.) у відповідь на руйнівні наслідки російського вторгнення в Україну. У своїх роботах художники та художниці досліджують теми колоніальної експлуатації, екологічного насильства, а також перетворення їжі на зброю. Мета виставки — підкреслити вирішальну роль України у глобальній продовольчій безпеці, яка набуває дедалі більшої актуальності на тлі російських атак на інфраструктуру експорту зерна, знищення дамб та ескалації екологічної кризи.

В Українському домі у Копенгагені проходить виставка «Серце землі» - Фото 1

«Виставка "Серце Землі", яку ми маємо честь зробити міжнародною та представити в Данії спільно з Мистецьким арсеналом, торкається майбутнього людства, яке вирішується сьогодні на полі бою в Україні. Відвідувачі зможуть прийняти більш усвідомлене рішення щодо особистої ролі кожного та кожної з нас у захисті нашої Батьківщини та світу від катастроф», — зазначила голова Українського дому в Данії Наталія Попович.

На відкриття виставки завітали мер Копенгагена із питань зайнятості та інтеграції Єнс-Крістіан Люткен та мер з питань культури та дозвілля Міа Ньєгаард. «Дивовижні роботи 17 українських митців є проявом їхнього глибокого зв’язку з батьківщиною, українською землею та життєво важливою роллю України у глобальній продовольчій безпеці. У ці часи, обтяжені смертю та руйнуванням, важливо пам’ятати, наскільки Україна насправді є джерелом життя. Я сподіваюся, що ця виставка буде маяком надії. Нагадуванням ніколи не втрачати віру в краще майбутнє, навіть у найважчі часи», — сказав на відкритті виставки мер Копенгагена з питань зайнятості та інтеграції Єнс-Крістіан Люткен.

Виставка працюватиме до 24 листопада. Український дім в Данії знаходиться за адресою Strandgade, 27B, 1401, Копенгаген.

Читайте також: ДіаспоразакликаєсвітвизнатиРосіюдержавою-спонсоромтероризму

Як повідомляв Укрінформ, у приміщенні Постійного представництва України при ООН у Нью-Йорку з нагоди Дня Державного Прапора України та Дня міста-героя Харкова відкрилася виставка малюнків юних харків’ян «Світ, у якому я хочу жити. Лелеки».

Фото: Шарлотта Кітцау



Источник материала
loader