Проєкт UKRAINE! UNMUTED знову вирушить до Європейських столиць культури 2024
Проєкт UKRAINE! UNMUTED знову вирушить до Європейських столиць культури 2024

Проєкт UKRAINE! UNMUTED знову вирушить до Європейських столиць культури 2024

Про це повідомляє Інститут стратегії культури, передає "Еспресо.Захід".

"Наш проєкт "UKRAINE! UNMUTED in the European Capitals of Culture Bad Ischl and Tartu 2024" – нагода представити українську культуру за кордоном місцевим мешканцям і також українцям, які нині перебувають у цих країнах. Так ми продовжуємо тематику UKRAINE! UNMUTED (Україна бере голос!), започатковану у Каунасі – ЄСК 2022 року (Литва), і традицію присутності українського голосу в культурних столицях Європи", – кажуть в організації.

До Австрії представники української культури поїдуть вже у жовтні, тоді як до Естонії – у листопаді. Там на майданчиках для заходів відбуватимуться дискусії за участю публічних інтелектуалів з України, Австрії, Естонії та інших держав Європи.

Окрім того, українці презентують проєкт "Український Зріз" у цифрі. Це триєнале сучасного українського мистецтва, яке з 2010-го відбувалося у Вроцлаві, Любліні, Каунасі, Львові. А також представлять збірки есеїв UKRAINE! UNMUTED. А українські митці запланували покази перформансів.

"У Гмундені зосередимося на тому, що може зберегти культуру та сприяти її розвитку в часи непевності – стати "сіллю" для культури, тим, що допоможе зберегти спадщину і будувати усвідомлене майбутнє. Зальцкаммергут – регіон, знаний багатою історією видобутку солі, дослівно ця назва перекладається як "сховище солі", і його концепція як ЄСК 2024 пов’язана саме з цією тематикою", – розповідають в Інституті стратегії культури.

Тим часом продовжать розмову у ЄСК Тарту, гасло якого "Мистецтво виживання". Під час запланованих зустрічей йтиметься про мистецтво в часи турбулентності, реакцію культури та людей культури на актуальні ризики й виклики: війни, невизначеності, популізму тощо, потенціал культури для збереження людяності, свободи, дієвої демократії та надії.

Інші новини культури

У Львові з 3 по 10 жовтня вже традиційно відбудеться міжнародний театральний фестиваль "Золотий Лев", цьогоріч його гасло – "Театр – мовою ідентичності". Учасниками цьогорічного фестивалю стануть театри та драматурги з України, Чехії й Португалії. А розпочнеться він із яскравого театралізованого відкриття. Окрім вистав, у програмі також відкриття виставок, сценічні читання, презентації та творчі майстерні. Детальну програму читайте за посиланням.



Источник материала
loader