Що треба знати про каву. Частина третя
Що треба знати про каву. Частина третя

Що треба знати про каву. Частина третя

Кава
Кава

В попередніх недільних кавових історіях я розпочала розповідати вам про те що потрібно знати про каву,і продовжила в другій частині. Сьогодні, разом з нашим хорошим партнером Торговою Маркою Кава Старого Львова, продовжую розповідь.

Як потрібно обсмажувати каву ою повинна бути обсмажка

Вважається, що каву потрібно заварювати на свіжообсмаженому зерні. Як правило, це зерна, обсмажені не менше 4 днів тому, але і не більше 6 тижнів. Якщо з моменту обсмажування уже пройшло більше 40 днів, то аромат уже починає вивітрюватися, смак стає менш повним та багатогранним, а сорт кави і її походження перестає відігравати настільки важливу роль.

Єдиних стандартів обсмажування не існує, спеціалісти керуються своїм смаком і світовими тенденціями.

Кава обсмажується у спеціальних ростерах, а смак зерна дуже залежить від степені обсмажування. Консервативним італійським стилем вважається дуже темне обсмажування, у такого зерна яскраво виражена гірчинка і зовсім примітивна палітра смаків, оскільки чим довше обсмажується зерно, тим більше спалюються олійки. Найсвітлішим стилем обсмажуваня вважається скандинавський – так зазвичай смажать зерно категорії specialty. Такій каві властива кислинка, збалансованість, менш інтенсивний, але більш багатогранний смак. Простіше кажучи, чим темнішою є обсмажування, тим нижчою у кави є кислотність, більш вираженою гірчинка і вужчою смакова палітра.

Кава
Кава

 

Молоти чи не молоти

Купувати мелену каву вважається моветоном: олії вивітрюються дуже швидко, і зерно втрачає свої смакові якості та аромат, тому молоти каву слід безпосередньо перед заварюванням. Існує два типи кавомолок – ножові та жернові. Основна відмінність у тому, що жернові кавомолки дають можливість регулювати помол, а ножові вміють молоти тільки дрібно, що не підходить усім способам приготування – для кожного помол настроюється окремо. Наприклад, для еспресо потрібний більш дрібний помол, щоб заварити кемекс – грубий, а для джезви каву розмелюють до стану піску.

Кава
Кава

Як створюють каву без кофеїну

Існує багато способів зменшення кофеїну у зерні, але найчастіше використовують “європейський спосіб”. Необсмажені зерна кави заливають гарячою водою, що допомагає розм’якшити їх, потім воду зливають і додають спеціальний розчинник, який зменшує вміст кофеїну. Після чого зерно промивають, сушать і приступають до обсмаження. Розчинник цей – етилацетат, тому, наскільки корисним є декофеїнізована кава, судіть самі.

Наталка СТУДНЯ

 

Источник материала
loader