США передали Україні історичні артефакти, вкрадені раніше РФ
США передали Україні історичні артефакти, вкрадені раніше РФ

США передали Україні історичні артефакти, вкрадені раніше РФ

Завдяки США Україна повернула викрадені РФ свої культурні цінності, які походять з тимчасово окупованих територій, повідомили в Міністерстві культури та стратегічних комунікацій. Зокрема, в рамках офіційного візиту до США очільника Мінкульту Миколи Точицького заступник міністра національної безпеки Сполучених Штатів з питань стратегії, політики та планування Роберт Сільверс передав йому чотири середньовічні залізні шаблі, датовані IX–XIII століттям.

Сільверс розповів, що шаблі виявили у Ньюарку, штат Нью-Джерсі. Там кілька митників та прикордонників побачили пакунок, у якому як стверджувалося, нібито був набір для барбекю. Пакунок оглянули та відправили на подальшу перевірку.

«Потім наші експерти звернулися до Національного музею історії України в Києві, передали фотографії, і так було встановлено, що це предмети культурної спадщини, скарби самобутнього минулого України», – додав Сільверс.

Своєю чергою Точицький заявив, що ці шаблі – це не просто зброя. Міністр культури назвав їх символом глибокого історичного звʼязку українців з предками та української національної сили.

У Мінкульті також додали, що ще сім цінностей зараз продовжують ідентифікувати українські експерти на основі наданих фотографій. Передача чотирьох шабель стала можливою завдяки взаємодії між Мінкультом, Службою зовнішньої розвідки України, посольством України в США, Національним музеєм історії України та Інститутом археології НАН України.

На початку цього року генпрокурор Андрій Костін повідомив, що повномасштабне вторгнення РФ в Україну вже призвело до пошкодження або знищення понад 900 об'єктів культурної спадщини. Оцінки збитків, завданих війною культурі України, сягають 19 мільярдів доларів.



Источник материала
loader