Екологічна відбудова Бучі потребує додаткових 212 мільйонів євро
Екологічна відбудова Бучі потребує додаткових 212 мільйонів євро

Екологічна відбудова Бучі потребує додаткових 212 мільйонів євро

Експерти підрахували, що для повного відновлення будинків у Бучі з енергоефективними рішеннями необхідно понад 318 млн євро, про що зазначено у дослідженні німецької компанії Berlin Economics та ГО «Екодія»

Спершу по підрахунках відновлення зруйнованих будівель у Бучі до довоєнного стану мало коштувати близько 106 мільйонів євро, проте для використання енергоефективних технологій потрібно ще 212 мільйонів.

У звіті зазначається, що під час російського вторгнення у Бучі було пошкоджено 2 825 будівель, серед яких 2 259 — житлові будинки.

У результаті зусиль з відновлення було повністю або частково реконструйовано понад 870 об’єктів, включно з житловими будинками, закладами освіти, охорони здоров’я та інфраструктури.

Особливо відзначається реконструкція вулиці Вокзальної, де відновлено водопостачання, електроенергію та інші мережі життєзабезпечення.

Проте детальний аналіз понад 560 тисяч квадратних метрів пошкодженого житлового фонду визначив що необхідно робити далі. Так з метою модернізації до енергоефективного рівня було змодельовано два сценарії : «Мінімальні вимоги» (відповідність стандартам класу D і C) та «Майже нульовий рівень» (клас A з відновлюваними джерелами енергії).

Для відновлення пошкоджених будівель у Бучі необхідно 106 мільйонів євро для повернення до початкового стану. Проте ця сума не передбачає поліпшення енергоефективності. Для досягнення мінімальних вимог енергоефективності потрібно ще 108 мільйонів євро, а для впровадження майже нульового рівня енергоефективності — 212 мільйонів євро. Тобто ми говоримо про суми від 212 до 318 мільйонів євро.

Оновлення будівель до мінімального стандарту енергоефективності може забезпечити до 45% економії енергії порівняно з базовим рівнем, а впровадження вищого стандарту дозволяє знизити споживання енергії на 74%. Це також сприяє суттєвому зменшенню викидів CO2, скорочуючи їх від 18 740 до 31 447 тонн щороку.

Павел Білек, заступник керівника Berlin Economics та Костянтин Криницький, керівник відділу енергетики ГО «Екодія», зазначають, що фінансування енергоефективних заходів у Бучі та Україні загалом значно залежить від міжнародної допомоги, оскільки державні та місцеві ресурси є недостатніми.

Гранти та пільгові позики можуть стати ключовим фактором у реалізації проєктів. Для залучення приватних інвестицій необхідно створити сприятливі умови, включаючи державно-приватне партнерство, муніципальні облігації та реформи, що покращать економічні стимули.

Також важливо впроваджувати комплексні енергетичні плани з пріоритетом на енергоефективність та відновлювані джерела енергії.

    Коментарі:

    Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

    *Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

    Источник материала
    loader