Цукерберг показав нові AR-окуляри. Їх не продаватимуть через «астрономічну» вартість
Цукерберг показав нові AR-окуляри. Їх не продаватимуть через «астрономічну» вартість

Цукерберг показав нові AR-окуляри. Їх не продаватимуть через «астрономічну» вартість

Марк Цукерберг презентував окуляри доповненої реальності Orion, розроблені його компанією Meta.

Спершу передбачалося випустити AR-окуляри на ринок, однак вирішили цього не робити, бо виріб занадто складний і «астрономічно» дорогий (10 тисяч доларів), аби запускати у масове виробництво, повідомляє The Verge.

Цукерберг, утім, роками стверджував, що одного дня такі окуляри замінять смартфони і голограми стануть основою комунікації. AR-окуляри — це фактично комп’ютер, який можна носити на обличчі. Проблема у тому, що зазвичай такі пристрої важкі, гріються, мають низьку роздільну здатність і малий кут огляду.

Як стверджує автор видання після тестування «Оріону», ця модель вигідно вирізняється від попередників ширшим дисплеєм з оглядом у 70 градусів. В оправу вбудовано LED-проєктори, що розгортають зображення на площині лінз. Лінзи ж зроблено з карбіду кремнію, а не з пластику чи скла, — цей матеріал тривкий, легкий і має надвисокий індекс заломлювання, що дозволяє світловим сигналам від проєкторів заповнювати велику зону перед очима. Вага окулярів — 98 грамів. Оправу виготовлено з магнію, який легший за алюміній і рівномірно розподіляє тепло.

Комплект включає нейробраслет: інтерфейсом окулярів можна керувати за допомогою жестів, рухів очей та голосом. Клік миші, наприклад, здійснюється доторком великого і вказівного пальців. Головне меню обирається доторком великого пальця до середнього. Щоб скролити, потрібно стиснути руку в кулак і ковзати великим пальцем. Браслет використовує електроміографічні сигнали, щоб розпізнавати рухи руки і пальців.

Третя складова комплекту — бездротова шайба, яка збалансовує навантаження окулярів, подовжуючи життя батареї та зменшуючи нагрівання. Батарея тримає приблизно дві години.

«Оріон» використовує генеративний штучний інтелект. Наприклад, окуляри можуть визначити інгредієнти для смузі, які лежать на столі, позначити кожен етикеткою та вивести віконце з рецептом. Журналіст зіграв із Цукербергом партію в Pong: кожен гравець зісканував QR-код, аби спарувати окуляри та керував ракеткою за допомогою жестів.

Поки що Meta виготовить тисячу окулярів «Оріон» для внутрішнього користування і презентацій. Якщо вдасться зробити виріб дешевшим, то його таки випустять на ринок. Сподіваються, що це станеться у 2027 році. Значна частка собівартості припадає на карбід кремнію, з якого виготовлені лінзи.


Як повідомляє Reuters, Meta витратила на штучний інтелект, доповнену реальність та інші технології метавсесвіту десятки мільярдів доларів. У першій половині цього року підрозділ Reality Labs зазнав збитків у 8,3 мільярда доларів. Торік він втратив 16 мільярдів.

  • #Технології

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Источник материала
loader