Що треба знати про каву. Частина четверта
Що треба знати про каву. Частина четверта

Що треба знати про каву. Частина четверта

Кава еспресо
Кава еспресо

В попередніх недільних кавових історіях я розпочала розповідати вам про те що потрібно знати про каву,продовжила в другій частині,  і в третій частині. Сьогодні, разом з нашим хорошим партнером Торговою Маркою Кава Старого Львова, продовжую розповідь.

Якими повинні бути правильний еспресо і капучино

Основний спосіб приготування кави у кав’ярнях – на основі еспресо. Для його отримання використовується близько 7-10 г меленого зерна, через яке проходить вода під тиском, що дозволяє екстрагувати потрібну кількість кави. Для цієї операції потрібна еспресо-машина. Звісно, таку кавоварку вдома навряд чи поставиш, і для домашнього використання є ряд невеликих еспресо-машин, у тому числі капсульних, але, наскільки у них виходить хороший напій, річ суб’єктивна.

На основі еспресо готують як чорну каву (наприклад, американо), так і каву з додаванням молока (капучино, лате, раф, флет вайт). Правильна молочна піна – така ж важлива складова напою, як і сама кава. Піна повинна бути правильно збитою, щільною, не перегрітою, без великих бульбашок, адже піна на верхівці напою діє як ізолятор і допомагає зберегти високу температуру якомога довше. Не все молоко підходить для приготування кавових напоїв: жирність, вміст білка і лактози сильно впливають на якість пінки, у тому числі тому збити правильну піну з рослинного молока набагато складніше. Приготування кави з молоком – важка робота, яка потребує знання техніки, недарма у кавовій індустрії існує поняття лате-арту і навіть спеціальні чемпіонати.

Класичне капучино
Класичне капучино

 

Що таке альтернатива

Альтернативою називається усе те, що дозволяє приготувати каву без використання кавової машини. Альтернативні способи заварювання, зазвичай, дають менш насичений та щільний напій, але часто з більш високим вмістом кофеїну за рахунок більш довгої екстракції. Наприклад, кава, зварена у турці, у гейзері або у френч-пресі, також вважається альтернативою, однак сьогодні з цими методами заварювання асоціюються більш витончені способи.

Кава в турці
Кава в турці

Одним із найпопулярніших способів альтернативного заварювання є Hario, або V60, або пуровер, який отримав свою назву від японської марки виробника. По суті, кава тут готується крапельним способом: у спеціальну ребристу воронку кладеться фільтр, куди засипається близько 22 г кави на 360 г води, але, знову ж таки, усе залежить від ваших вподобань або рецепту бариста.

Схожий за принципом заварювання і неймовірно гарний кемекс – воронка зі скла, яка була визнана видатним предметом американського дизайну. Як правило, для кемекса беруть трохи крупніший помел, ніж для звичайної воронки, але головною перевагою цього способу є, безперечно, естетичність і об’єм: у кемексі можна зварити до 1 літра кави, залежно від розміру колби.

Ще один спосіб з використанням воронки – каліта. Частіше всього це металева воронка з пласким дном з отворами, завдяки чому екстракція виходить більш рівномірною. Менш поширені методи заварювання кави – бонавіта і клевер, у цих воронок є клапан, за допомогою якого можна регулювати час екстракції.

Кава в турці на пісочку
Кава в турці на пісочку

Один із найпопулярніших видів альтернативи – аеропрес. Спеціальний пристрій у вигляді колби дозволяє екстрагувати каву під тиском, при цьому сам пристрій є досить мініатюрним, і його можна брати з собою у мандрівки. Приготувати каву можна також у сифоні, але не всі кав’ярні готові взятися за цей процес.

Кава не обов’язково заварюється за допомогою гарячої води. До речі, в альтернативних методах заварювання температура зазвичай є нижчою, ніж в еспресо-машині, і коливається близько 96 градусів. Холодною водою також можна заварити каву, цей спосіб займає трохи більше часу і називається колд брю.

Наталка СТУДНЯ

 

Источник материала
loader