Громада Чорткова відкрила «Бібліотечний Гараж». Там буде громадський простір
Громада Чорткова відкрила «Бібліотечний Гараж». Там буде громадський простір

Громада Чорткова відкрила «Бібліотечний Гараж». Там буде громадський простір

27 вересня 2024 року у Чорткові відбулося відкриття «Бібліотечного Гаражу» — простору для об’єднання місцевих жителів. Він розташований у дворі місцевої бібліотеки та пропонує платформу для літературних зустрічей, тренінгів, виставок, майстер-класів та інших заходів, повідомляє Cedos.

Для реалізації цього проєкту Чортківська громада отримала грант, розміром один мільйон гривень, перемігши в конкурсі від Ukraine-Moldova American Enterprise Fund та ГО Cedos. Додатково з бюджету Чортківської міської ради виділили понад 300 тисяч гривень для облаштування двору.

Ідея створення простору виникла через зростаючу кількість заходів у бібліотеці. Тому у дворі, на місці старого гаража, зведеного ще в 70-х роках, який довгий час перебував в аварійному стані, вирішили створити новий громадський простір.

Спершу жителі громади власноруч розчистили двір і стали влаштовувати там культурні заходи. Але для того, щоб простір став більш сучасним і безпечним місцем, знадобилися інвестиції.

У реалізації проєкту брав участь Іван Протасов, засновник київського архітектурного бюро «Прототип», він зазначив, що новий громадський простір в Чорткові мав бути спроєктований з урахуванням місцевих особливостей — як соціальних, так і архітектурних.

Головним завданням було поєднати виразну архітектуру з функціональністю, зберігши при цьому настрій простору. Найбільшим викликом став вже затверджений кошторис до початку проєктування, тому потрібно було адаптувати концепцію під обмежений бюджет.

Оскільки проєкт був соціальним, на відміну від інших, комерційних проєктів бюро, тут залучали прості архітектурні рішення, що не потребують великих фінансових затрат, але водночас ефективно виконують свою функцію.

«Гараж» спроєктований з урахуванням можливості розширення простору на двір, що дозволяє використовувати його для більших заходів.

Проєкт реалізується у співпраці ГО «Буковинська агенція регіонального розвитку», Чортківської бібліотеки та місцевої влади.

  • #бібліотека
  • #громадський простір
  • #тернопіль
  • #Чортків

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Источник материала
loader