Іноземці подали понад 200 заявок на електронне резидентство в Україні
Іноземці подали понад 200 заявок на електронне резидентство в Україні

Іноземці подали понад 200 заявок на електронне резидентство в Україні

За тиждень іноземці подали понад 200 заявок на програму uResidency, яку презентували 27 вересня повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

На першому етапі програма доступна для Індії, Пакистану, Таїланду та Словенії. Далі перелік країн розширюватимуть. За рік плануть долучити тисячу резидентів.  Послуга недоступна для громадян Росії та Білорусі.

Електронне резидентство дає змогу іноземцям зареєструвати бізнес в Україні без фізичної присутності.

«Умови для е-резидентів одні з найвигідніших у світі — отримання статусу безоплатне, податок усього 5%, уся звітність повністю автоматична», — наголосив міністр.

Ставка 5% діє за суми доходу до 180 тисяч євро. Якщо дохід е-резидента більший, податок зростає до 15% — але тільки на суму, що перевищує ліміт. Наприклад, якщо дохід 200 тисяч євро на рік, то е-резидент сплатить податок 5% від 180 тисяч і 15% від 20 тисяч, пояснює Федоров у колонці для 24 каналу.

Для отримання статусу е-резидента потрібен лише смартфон і закордонний паспорт. Заявку заповнюють у застосунку чи на порталі uResidency. Це займає 5–10 хвилин. Після перевірки, яка може тривати до 30 днів, е-резидент отримає електронний підпис у консульстві у своїй країні — це єдиний крок, де потрібна фізична присутність. Далі відкриває ФОП онлайн.

Подальші взаємодії відбуватимуться автоматично: банк сам вираховує податки, подає декларацію і бере на себе всю бюрократичну тяганину. За словами Федорова, е-резидент не має потреби витрачатися на бухгалтера або юриста. Наразі рахунок можна відкрити у ПриватБанку, надалі можуть з’явитися інші банки.

Українська команда почала досліджувати послугу електронного резидентства у 2019 році. На той час такі програми діяли лише в Естонії, Литві, Азербайджані. Виявили, що послуга є платною — від 44 євро; бувають приховані платежі; податкова ставка варіюється; не скрізь можна отримати е-резидентство без фізичної присутності в країні. Розробляючи українську систему, вирішили оминути ці складнощі.

Міністр зазначив, що в Естонії е-резидентство працює вже десять років і щорічно приносить мільйонні податки.

  • #Бізнес

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Источник материала
loader