В Національному центрі «Український дім» відбулась прем’єра документального фільму «People of Steel/Люди зі Сталі»
В Національному центрі «Український дім» відбулась прем’єра документального фільму «People of Steel/Люди зі Сталі»

В Національному центрі «Український дім» відбулась прем’єра документального фільму «People of Steel/Люди зі Сталі»

 5 жовтня в Національному центрі «Український дім» відбулась прем’єра документального фільму «People of Steel/Люди зі Сталі» режисера Сергія Фоменка. Захисники Маріуполя та їх рідні розповідають правдиву історію подій, що відбувалися з лютого по травень 2022 року, під час битви за Маріуполь, в оточеному російськими військами місті. Фільм «Люди зі Сталі» – це також історія подальшої боротьби родин захисників Маріуполя та Азовсталі за звільнення з полону своїх рідних та близьких. Паралельна сюжетна лінія стрічки висвітлює історичний контекст та хронологію героїчної боротьби українців у війні за незалежність, демократію, та європейський вибір. У війні, яку розпочала росія проти України в 2014 році, після перемоги українців в Революції Гідності, повалення корумпованого режиму і втечі з України проросійського президента-маріонетки В. Януковича. Важка кривава війна, що перейшла у повномасштабну фазу в лютому 2022 року. Одним з найбільш страшних військових злочинів росії у повномасштабній фазі війни з в лютого 2022 року є знищення та окупація міста Маріуполь та геноцид його мешканців.    

В Національному центрі «Український дім» відбулась прем’єра документального фільму «People of Steel/Люди зі Сталі» - Фото 1

Робота над фільмом почалася в грудні 2022 року. Наприкінці червня 2024 року фільм був готовий, і в липні-серпні 2024 року в рамках комплексного проєкту «Культура vs війна», за підтримки Асоціації «Сприяння розвитку кінематографа в Україні – дивись українське!» відбулися допрем’єрні покази стрічки у Франції, Іспанії та Польщі. Також фільм «Люди зі Сталі» побачили глядачі в Парижі під час «Олімпійських ігор-2024» в Олімпійському хабі Ukraine House Volia Space, в Раді Європи в Страсбурзі, у мистецькому просторі La Escuela у Валенсії, у барселонському Cinema Girona та у краківському Stream Art Studio Ukraina TV.

«Я знімаю і роблю документальні фільми про українців і Україну. Про нашу історію, культуру, війну та про людей, які цю історію пишуть своїм життям і своєю кров’ю. Це не перший мій  фільм, але він найскладніший для мене. Війна за Україну, битва за Маріуполь, історії людей цієї битви – це героїчна, страшна, надихаюча і болюча тема водночас. «Люди зі Сталі» – це про дух, відповідальність, чесність і правду. І цю правду – про російські військові злочини в Україні, про героїзм і мужність наших людей – «Людей зі сталі» – мають бачити і чути люди в усьому світі! Щоб кожен день тримати фокус уваги на Україні, щоб зробити все можливе і неможливе для звільнення з пекла полону наших героїв. У «Людей зі Сталі» є своя місія і мета – допомогти звільнити з полону наших людей. Це фільм спеціального призначення» – розповідає про стрічку Сергій Фоменко, український музикант, фронтмен гурту «Мандри» режисер та продюсер документальних фільмів, учасник оборони Києва, громадський діяч.

Спеціально для фільму українським художником Матвієм Вайсбергом була створена графічна серія малюнків «Хроніки війни», яку можна буде побачити наживо під час прем’єри фільму 5 жовтня в Українському Домі. У фільмі також є ілюстрації Катерини Прокопенко та інших українських художників, на тему битви за Маріуполь та Азовсталь.

В Національному центрі «Український дім» відбулась прем’єра документального фільму «People of Steel/Люди зі Сталі» - Фото 2

В подальших планах режисера та творчої групи фільму на найближчі кілька місяців планується низка показів у США, Європі та Британії, розміщення фільму на стрімінгових платформах типу Netflix та ін., а також вихід в прокат українськими кінотеатрами наприкінці 2024 – початку 2025 рр.

«Люди зі Сталі» став першим фільмом документального авторського циклу «Між Світлом і Злом». Вже відзнятий і частково змонтований матеріал ще однієї стрічки –  «Маріупольський щоденник», також збирається матеріал до ще двох фільмів.

Герої фільму : 

Денис Прокопенко, захисник Маріуполя, Азов

Катерина Прокопенко, голова Асоціації родин захисників Маріуполя

Ілля Самойленко, захисник Маріуполя, Азов

Алла Самойленко, Асоціація родин захисників Маріуполя

Ігор Бензерук, захисник Маріуполя, Азов

Алла Березницька, медикиня Азова

Орест Козацький, захисник Маріуполя, Азов

Олена Кушнір, медикиня НГУ, (RIP)

Захисники та мешканці міста Маріуполь.

Творча група фільму: 

Сергій Фоменко – режисер, продюсер, автор текстів та сценарію

Андрій Різоль – співпродюсер

Руслан Богдан – оператор-постановник  

Юрій Коновальський – оператор 

Дмитро Бородін – фокус-пулер

Сергій Півненко, Максим Лінецький – режисери монтажу

Андрій Обод, Денис Рискаль – звукорежисури

Валентин Андрєєв, Олег Дубровський та Григорій Плевако – комп’ютерний дизайн та анімація theDBpost 

Марія Соломія – ведуча 

Відео та фото: Дмитра Козацького, Максима Дондюка, Юрія Грузінова, Євгена Сосновського, Владислава Мусієнка, Володимира «Джона» Миронюка, Олени Сугак та ін. Також у фільмі використані ексклюзивні документальні кадри з архівів бригади «Азов», Reuters, СБУ та МВС України 

Источник материала