8 фільмів Київського тижня критики
8 фільмів Київського тижня критики

8 фільмів Київського тижня критики

Із 17 по 23 жовтня триватиме 8-й Київський тиждень критики — міжнародний фестиваль, що знайомить українських глядачів з найкращими новими фільмами, обраними професійними кінокритиками. 

Серед цьогорічної програми — стрічки про Неаполь, втілення американської мрії та досвід російсько-української війни.

Ми розповідаємо про вісім фільмів, які покажуть на фестивалі. 

«Партенопа»

Режисер: Паоло Соррентіно

Італійський режисер присвятив історію Партенопі — жінці, названій на честь міфічної сирени, та її життю з 1950-х років до сьогодні. Кінострічка втілила всю різноманітність людського існування — охопила і легковажну молодість, і моменти радості, і періоди страждань. Усе це — на тлі рідного для режисера Неаполя, який зачаровує, кричить, сміється і навіть може завдати болю.

8 фільмів Київського тижня критики - Фото 1

«Медовий місяць»

Режисерка: Жанна Озірна

Тарас та Оля проводять медовий місяць у новій квартирі. Проте 24 лютого подружжя прокидається від вибухів за вікном. Головні герої опиняються в окупації — поки їм не вдається вчасно покинути місто, російські війська облаштовують штаб у їхньому будинку. Цей фільм — дослідження стосунків Тараса та Олі, їхніх страхів і шляху до справжнього розуміння одне одного.

8 фільмів Київського тижня критики - Фото 2

«Емілія Перес»

Режисер: Жак Одіар

Юристка Рита погоджується на незвичайне завдання: вона допомагає лідеру мексиканського картелю інсценізувати смерть та провести операцію зі зміни статі.

У результаті лідер картелю починає нове життя з іменем Емілія Перес. Таке рішення впливає не тільки на Риту. Воно також змінює життя Джессі, дружини Емілії.

«Бруталіст»

Режисер: Брейді Корбет

Після Голокосту архітектор Ласло Тот разом з дружиною переїжджає до США, щоб втілити американську мрію. Спочатку він бореться з бідністю, але згодом отримує шанс на великий проєкт. Головний герой укладає контракт із заможним та таємничим клієнтом — і докорінно змінює своє життя.

8 фільмів Київського тижня критики - Фото 3

«Редакція»

Режисер: Роман Бондарчук

Юра — ідеаліст. Він намагається врятувати рідкісних тварин від знищення в українських степах  і потрапляє до місцевої газети на Херсонщині. Проте ніхто в редакції не прагне справедливості — натомість Юра опиняється у вирі фейкових новин і корупційних схем. Уже зовсім скоро — вибори мера, а головний кандидат роздає передвиборчі обіцянки, попри те, що перебуває в комі.

«Реал»

Режисер: Олег Сенцов

З початком повномасштабного російського вторгнення Олег Сенцов приєднався до українського війська та воював на південно-східному фронті. Улітку 2023 року він випадково зняв один із боїв, коли його БТР був уражений ворогом. Олег опинився в найближчий траншеї та за допомогою радіозв’язку намагався організувати евакуацію частини свого підрозділу, який був під обстрілом, майже без боєприпасів, на позиції під кодовою назвою «Реал».

«”Реалу” найбільш пасує визначення антифільму. Це півтори години бойової, але рутинної ситуації, які зафільмовані без попередньої інтенції самого автора, що суперечить самій ідеї кіно як погляду на реальність», — ділиться куратор Сергій Ксаверов.

«Сірі бджоли»

Режисер: Дмитро Мойсеєв

У «сірій зоні» АТО, невеличкому селі без електрики, залишилися тільки два мешканці. Колишні шахтарі ворогують з дитинства, їхні вікна та погляди на життя дивляться у протилежні боки: в одного на схід, в іншого — на захід. У кожного життя не склалося по-своєму, і обидва мають що переосмислювати. Одного разу в селі з’являється російський снайпер, і над головними героями нависає небезпека великого наступу.

«Молоко»

Режисерка: Стефані Колк

Після народження мертвої дитини тіло Робін починає виробляти молоко. Головна героїня вирішує пожертвувати ним, проте стикається з несподіваними труднощами. Поки пляшечки заповнюють холодильник, Робін охоплює непохитна рішучість, яка впливає на її стосунки та життя. 

Драма Стефані Колк досліджує, як жінка намагається знайти сенс у своїй втраті.

Источник материала
loader