В Одесі до Будинку-стіни прибудовують незаконну споруду
В Одесі до Будинку-стіни прибудовують незаконну споруду

В Одесі до Будинку-стіни прибудовують незаконну споруду

В Одесі власник будинку Рафаловича, відомого як Будинок-стіна, відновив спорудження прибудови, повідомив голова міського Державного архітектурно-будівельного контролю Олександр Авдєєв.

Пам’яткою архітектури у Воронцовському провулку 6-А володіє фізична особа. У 2011 році ДАБК області видала дозвіл на реконструкцію, й невдовзі впритул почали будували двоповерхову споруду.

Прибудова загрожувала знищити ефектний вид — саме під цим кутом будинок Рафаловича видається пласким. Крім того, на пам’ятці утворилися тріщини.

Після розголосу Будинок-стіну визнали пам’яткою архітектури місцевого значення, а міське управління ДАБК заборонило будівництво. Згідно з планом, власник мав відреставрувати фасад пам’ятки, і попри призупинення будівництва, таки здійснив реставрацію.

Нещодавно на прибудові почали влаштовувати дерев’яні та металеві елементи навісу. Інспектори ДАБК склали акт про порушення та наразі чекають від районної адміністрацію розпорядження на демонтаж.

Будинок приваблює оптичною ілюзією: під певним кутом здається, що це лише одна стіна. Насправді будинок має форму трапеції.

Триповерховий прибутковий будинок у стилі історизму збудував у 1890-х роках одеський банкір Георгій Рафалович. Через особливості ландшафту ділянки між Воронцовським провулком і Військовим узвозом мали складні форми: трапеції, паралелограми. Тому довший час це місце вважалося непривабливим для забудови.


Зараз екскурсоводи гадують будинок Рафаловича як Будинок-стіна, Відьмин будинок, Плаский будинок, Картковий будинок тощо.

  • #Архітектура
  • #Одеса
  • #Пам'ятка архітектури
  • #Прибудова

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Источник материала