Проти режисерки фільму "Росіяни на війні" відкрито кримінальне провадження
Проти режисерки фільму "Росіяни на війні" відкрито кримінальне провадження

Проти режисерки фільму "Росіяни на війні" відкрито кримінальне провадження

СБУ відкрила кримінальне провадження у справі режисерки фільму «Росіяни на війні» Анастасії Трофимової. Про це на звернення голови комітету Верховної Ради з питань свободи слова відповів перший заступник Генерального прокурора Олексій Хоменко. Він повідомив. що провадження відкрито, а досудове розслідування здійснюється слідчими Головного слідчого управління СБУ.

Про це Ярослав Юрчишин повідомив на своїй сторінці у Телеграмі.

Трофимова разом із російськими військами незаконно перетинала державний кордон України, вела зйомки та випустила фільм, у якому російських окупантів подають із людським обличчям. Трофимова проживає в Канаді і зняла матеріал за кошти платників податків Канади.

"Минулого тижня парламентський комітет Канади з питань нацбезпеки визнав, що держава не може фінансувати такі фільми, а також обговорили загрози, які несе російська дезінформація. Вдячний за реакцію, але хочеться досягти жорсткішого покарання за порушення українського Закону. І саме Україна має першою порушити справу Трофимової. Сьогодні дізнався, що за моїм зверненням Служба безпеки розпочала досудове розслідування у кримінальному провадженні за ознаками ч. 3 ст. 436-2 КК України (виправдовування та визнання правомірною російської агресії). Стежимо за перебігом", - написав Юрчишин..

Прем'єра фільму «Росіяни на війні» відбулася на 81-му Венеціанському кінофестивалі та викликала широку громадську реакцію. Фільм дає лише невеликі проблиски реальних бойових дій і не розкриває масштаби руйнувань, завданих російськими військами в Україні. У документальному фільмі українець, який воює на боці Росії, каже, що Україна бомбила власні східні регіони. Ще один герой трансляції поширює наратив про «українських нацистів».

У деяких країнах спроба показати документальний фільм була припинена завдяки протестам українців та місцевих громадян, які розуміють, що російські солдати - не жертви, а окупанти.



Источник материала
loader