Стрес, мозок і шкіра: невидимий зв’язок, який впливає на нашу зовнішність
Стрес, мозок і шкіра: невидимий зв’язок, який впливає на нашу зовнішність

Стрес, мозок і шкіра: невидимий зв’язок, який впливає на нашу зовнішність

Для кожного українця сучасність наповнена безліччю викликів, і стрес став невіддільною частиною нашого життя. Багато з нас добре знайомі з фізичними та психологічними наслідками стресу, але не кожен замислювався над тим, як він впливає на шкіру.

Взаємозв’язок між стресом, мозком і шкірою настільки тісний, що науковці навіть виокремили поняття «вісь мозок-шкіра», яке описує, як наше емоційне здоров`я відбивається на зовнішньому вигляді.

Стрес, мозок і шкіра: невидимий зв’язок, який впливає на нашу зовнішність - Фото 1

Ексклюзивно для ELLE.UA засновниця Aesthetic Boutique by Complete SPA, тренерка бренду Nelly De Vuyst, сертифікована інтегративна нутриціологиня (USA), амбасадорка міжнародного проєкту Global Wellness Day в Україні, амбасадорка міжнародного проєкту World Digital Detox Day в Україні Ірина Грибан розповіла, як пов’язані між собою мозок та шкіра, та як на роботу цих органів впливає стрес.

Коли ми переживаємо стрес, наш мозок реагує на нього виділенням гормонів, таких як кортизол. Кортизол запускає каскад змін у тілі, серед яких  — і активізація запальних процесів у шкірі. В результаті виникають такі проблеми, як почервоніння, набряки та підвищена чутливість. Наша шкіра буквально «відчуває» стрес реагуючи на нього своїм способом.

Дослідження Американської академії дерматології підтвердили, що під час стресу зменшується здатність шкіри до відновлення, а також погіршується бар`єрна функція шкіри, що робить її більш вразливою до подразників та інфекцій.

Стрес, мозок і шкіра: невидимий зв’язок, який впливає на нашу зовнішність - Фото 2

Які шкірні захворювання загострюються під впливом стресу

1. Акне висипання

Підвищений рівень кортизолу активізує роботу сальних залоз, що призводить до підвищеного вироблення шкірного себуму (шкірного сала). Надмірна кількість себуму забиває пори, що створює сприятливі умови для розвитку бактерій, які спричиняють акне (Propionibacterium acnes), що, своєю чергою, викликає запалення сальних залоз і провокує появу висипань акне.

2. Псоріаз

Стрес викликає підвищену активність імунної системи, що може призвести до загострення псоріазу або рецидиву, оскільки активуються запальні процеси в шкірі.

3. Атопічний дерматит (екзема)

Психоемоційний стрес під впливом кортизолу посилює симптоми екземи, викликаючи свербіж і запалення шкіри. Це своєю чергою часто призводить до порушення сну та погіршення загального психоемоційного стану.

4. Розацеа

За даними Національного Товариства Розацеа (США) стрес призводить до розширення кровоносних судин, що викликає почервоніння та розширення капілярів на обличчі, які є однією з основних ознак розацеа. При сильному постійному стресі ці судини та капіляри можуть ставати крихкими, що загострює симптоми захворювання. Крім того, одночасно стрес стимулює імунну систему до вироблення медіаторів запалення, таких як цитокіни, які можуть спровокувати додаткове запалення шкіри характерне для розацеа.

5. Випадіння волосся

Telogen Effluvium — тимчасове випадіння волосся, яке виникає після стресу, часто спостерігається через кілька місяців після сильного емоційного потрясіння.

Це найпоширеніший вид випадіння волосся, пов`язаний з емоційним стресом, хворобою, травмою або значною зміною в житті. Організм реагує на стрес зміною циклу росту волосся. У нормі близько 85-90% волосся знаходиться в фазі активного росту (анаген), а інші — у фазах спокою (телоген) або перехідному періоді (катаген). При телогеновому випаданні волосся значно більший відсоток фолікулів переходить в фазу спокою. У результаті, через 2-3 місяці після стресового епізоду, ці волосини починають обільно випадати.

Стрес, мозок і шкіра: невидимий зв’язок, який впливає на нашу зовнішність - Фото 3

І це тільки верхівка айсберга. На превеликий жаль, у багатьох випадках на фоні зовнішніх стресових факторів ми самі є причиною появи або загострення шкірних захворювань. І в першу чергу  — це не завжди правильно підібрані косметологічні процедури або косметика у домашньому догляді. Подивімось у дзеркало. Що ми бачимо? Пори, нерівномірний тон, мімічні зморшки, можливо кола під очима.

Але є дуже важливий шар, який неозброєним оком ми не бачимо  — це шкірний бар’єр, який виконує важливу функцію захисту шкіри від зовнішніх подразників, бактерій та втрати вологи. Коли цей бар`єр порушується — через неправильний догляд, агресивні косметичні процедури (шліфування, агресивні пілінги) або використання засобів, які не підходять типу шкіри — вона стає більш чутливою до впливу стресу. Шкіра втрачає свою природну здатність до регенерації, стає сухою, схильною до подразнень, лущиться.

Дослідження показують, що люди, які регулярно використовують засоби з агресивними інгредієнтами (такими як спирт, сульфати, фталати, диметикон, жорсткі кислоти, парфумовані віддушки, ПЕГі та інші), частіше стикаються з проблемою порушення шкірного бар`єра, що своєю чергою посилює реактивність шкіри до зовнішніх факторів і робить її вразливою до впливу стресу.

Крім цього, на стан шкіри негативно впливають стрес-індуковані звички. Наприклад, у моменти сильного стресу багато хто схильний неусвідомлено торкатися обличчя, терти лоб, чухати шию або вилиці, підпирати голову руками. Це може призвести до забруднення шкіри бактеріями з рук, сприяти появі прищів та подразнення тобто загострення висипань акне.

Навмисне колупання шкіри (або дерматіломанія) — це розлад, коли людина під впливом стресу не може контролювати бажання колупати свою шкіру, що призводить до утворення ран, рубців та інших ушкоджень. Цей стан також відомий як розлад розчісування шкіри, і він є частиною групи компульсивних розладів, схожих на трихотилломанію (виривання волосся) та оніхофагію (гризіння нігтів).

Видавлювання прищів, емоційне переїдання, недостатній сон, куріння або надмірне вживання алкоголю  — це все стрес-індуковані звички, які викликають рецидиви або появу нових шкірних захворювань.

Як справлятися зі стресом і піклуватися про шкіру: практичні поради

1. Стрес-менеджмент

Перший крок до здорової шкіри — навчитися управляти стресом. Для мене найкраще працюють дихальні техніки, медитації та ходьба (не плутати з прогулянками). Це допомагає мені заспокоїти нервову систему та знизити рівень кортизолу в організмі.

2. Правильний догляд за шкірою

Вже протягом багатьох років я використовую засоби, які підтримують шкірний бар`єр. Віддаю перевагу мікробіом-френдлі засобам із натуральними компонентами та уникаю агресивних інгредієнтів.

3. Регулярний режим догляду

Незалежно від рівня стресу у моєму житті, намагаюсь дотримуватися регулярного режиму догляду за шкірою. Очищення, зволоження та захист від сонця — це основа здорової шкіри.

4. Дбайте про свій раціон

Намагайтесь завжди додавати у свій раціон зелень, фрукти та овочі. Вони допомагають боротися із впливом вільних радикалів та підтримують організм антиоксидантами.

5. Контроль стрес-індукованих звичок

Спробуйте уникати нервових звичок, таких як торкання обличчя, колупання шкіри або недогляд за шкірою. Замість цього знайдіть більш конструктивні способи реагування на стрес, наприклад, нове хобі, читання книжок (паперових) або спілкування з близькими.

6. Звертайтеся до професіоналів

Якщо ви помічаєте загострення шкірних захворювань після емоційного стресу, зверніться до дерматолога або косметолога. Вони допоможуть підібрати індивідуальний план догляду, який враховуватиме всі особливості вашої шкіри, Але обов’язково під час консультації розкажіть що маєте побоювання щодо психоемоційної етіології загострення.

Пам’ятайте, що війна — це не лише про фізичну небезпеку, а й про психологічний тиск, що має прямий вплив на наш організм, включаючи стан шкіри. Життя в умовах війни змінює ритм життя, наші звички та навіть спосіб догляду за собою. І все це разом може спричинити загострення шкірних захворювань. Тож зберігаючи баланс між розумом, нашими емоціями та тілом, ми будемо почуватися більш здоровими, впевненими та мати кращий вигляд, а техніки стрес-менеджменту, турбота про шкірний бар`єр і правильний догляд за шкірою допоможуть зберегти молодість і сяйво на довгі роки.


Источник материала
loader