У Вінниці відкрилась виставка Барської кераміки
У Вінниці відкрилась виставка Барської кераміки

У Вінниці відкрилась виставка Барської кераміки

У Вінниці відкрилась виставка Барської кераміки – елемента обласної нематеріальної культурної спадщини.

Про це кореспондентові Укрінформу повідомили у Вінницькому обласному центрі народної творчості (ОЦНТ).

«Сьогодні у нашому ОЦНТ відкрилась виставка «Три площини Барської кераміки». Це виставка художніх робіт за підсумками всеукраїнської артрезиденції для майстрів гончарного, образотворчого та фотомистецтва, яка відбулася у місті Бар. Ви тут можете побачити унікальну барську кераміку, яка увійшла до переліку нематеріальної культурної спадини Вінниччини. Це і гончарні вироби, і художні твори, які з нею пов’язані», - повідомили в ОЦНТ.

У Вінниці відкрилась виставка Барської кераміки - Фото 1У Вінниці відкрилась виставка Барської кераміки / Фото: Вінницький обласний центр народної творчості

У Вінниці відкрилась виставка Барської кераміки - Фото 2У Вінниці відкрилась виставка Барської кераміки - Фото 3У Вінниці відкрилась виставка Барської кераміки - Фото 4

У Центрі народної творчості зазначили, що в експозиції представлені 143 роботи більш ніж пів сотні учасників артрезиденції з одинадцяти регіонів України. Зокрема це близько ста гончарних виробів майстрів з Вінниччини, таких, як родина Біньковських (м. Бар), вінничанки Вікторії Ніколаєвої, Сергія та Світлани Погонців із Крищинців Тульчинської громади, а також Ольги Цибульської із селища Вороновиця.

Також тут можна побачили вироби 14 гончарів з інших регіонів України.

Представлені на виставці й живописні картини і 17 художніх світлин, які довершують наскрізну тему представлених на виставці творів «Барська кераміка – елемент нематеріальної культурної спадщини Вінниччини».

Усі експонати виставки – це друга частина мистецького доробку учасників Всеукраїнської артрезиденції, що відбулася у вересні цього року в м. Бар. Перша презентована в обласному художньому музеї.

Барська кераміка – це унікальний стиль гончарства, вироблений місцевими гончарами у XVІI-XIХ століттях. Його особливістю є оформлення виробів: біле тло з обов’язковим художнім елементом – зозулею на калині. Барська кераміка прирівнювалася за художньою значимістю до бубнівської та крищинецької. Але у ХХ столітті під час голодоморів, війн та репресій ці традицію та техніку було втрачено.

Читайте також: В Острозькій академії відновлює роботу підземна мистецька галерея

Як повідомлялося, у 2019 році в області стартував проєкт з відродження Барської кераміки. У квітні 2023 року традиція орнаментального розпису Барської кераміки увійшла до переліку елементів нематеріальної культурної спадщини Вінниччини.

Традиція орнаментального розпису Барської кераміки увійшла до переліку елементів нематеріальної культурної спадщини Вінниччини.

На Вінниччині створили віртуальний музей Барської кераміки.



Источник материала
loader